Bo Gyi, de Grote Man, stierf een zachte dood

EMMEN, 8 JULI. Bo Gyi, het olifantje van één jaar is gisteren in het Noorder Dierenpark Emmen een zachte dood gestorven. Zijn lijdensweg heeft ruim drie maanden geduurd. Na een intensieve behandelperiode werd het de verzorgers duidelijk dat het olifantje nooit meer zou kunnen lopen en hooguit moeizaam zou kunnen staan. Voor een olifant is zo'n situatie niet met het leven te verenigen, zo werd besloten. Bo Gyi krijgt geen begrafenis of crematie.

Een woordvoerder verklaart dat dit is besloten om “de emoties niet hoger te laten oplopen dan ze al zijn.” Een begrafenisceremonie als voor mensen vindt het Dierenpark ongepast. Bo Gyi wordt naar de faculteit der Diergeneeskunde gestuurd "voor onderzoek'.

De moeder van Bo Gyi (Birmaans voor "Grote man') wilde na de geboorte van haar zoon op 1 juni vorig jaar niets van hem weten en dreigde hem zelfs aan te vallen. Verzorgers konden dat voorkomen. Hij werd toen bij een groepje vrouwelijke olifanten ("het moederteam') geplaatst dat zich liefdevol over hem heeft ontfermd. Eén van hun, Htoo Yin Aye, wierp zich op als pleegmoeder, een taak die zij met veel liefde vervulde.

Het noodlot sloeg toe op 22 maart toen de vader van Bo Gyi zijn zoontje in de gracht om het buitenverblijf duwde. Het olifantje hield er een gebroken voorpoot aan over die voorspoedig leek te genezen. Maar eind april begon het last van zijn achterpoten te krijgen en kon niet langer staan. Intensieve hulp verlichtte zijn toestand wel, maar door het vele liggen ontstonden haperingen in bloedsomloop en spijsvertering. De verzorgers vreesden voor ontstekingen op slecht doorbloede plaatsen. Het team van verzorgers en de dierenarts besloot daarop het olifantje te laten inslapen.

Bo Gyi is de afgelopen maanden niet voor het publiek te zien geweest, maar dat steunde hem wel massaal met brieven. Paragnosten, homeopaten, chirurgen, huidartsen en magnetiseurs boden hun diensten aan. Inmiddels is een van de pleegmoeders zwanger. Zij verwacht het nieuwe olifantje volgend jaar juli.