Beurskoersen stijgen naar recordhoogte

PAG. 12 BEURSHANDEL AMSTERDAM, 8 JULI. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen naar het hoogste punt aller tijden, door aankopen van beleggers die vooruitlopen op economisch herstel.

De kooplust werd verder aangewakkerd door euforie over de G7-top in Tokio en de verwachting over renteverlagingen en herstel van de Duitse economie.

De EOE-index van de dertig meest actieve beursfondsen brak door de barriere van 330 punten en bereikte vanmorgen een hoogste niveau van 330,54 punten. Het vorige record dateert van 17 augustus 1989, ten tijde van de absolute hoogconjunctuur in de Nederlandse economie, toen 329,94 punten werd genoteerd.

Institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars) uit vooral de Verenigde Staten kopen op het moment op grote schaal aandelen in Duitsland en Nederland in de verwachting dat de economie zich binnenkort herstelt. Op de beurs in Frankfurt schoot daardoor de DAX-index vanmorgen als een raket met 50 punten omhoog naar 1.770 punten omstreeks het middaguur. “Beleggers lopen hiermee ontzettend vooruit op economisch herstel”, zei een handelaar van effectenbank Barclays de Zoete Wedd in Amsterdam. Op de beurs heerst de verwachting dat de hausse voorlopig zal aanhouden. “Een niveau van 350, 360 punten is dit jaar nog haalbaar. De particulieren moeten nog komen, als ze de krant hebben gelezen. Iedereen twijfelt nog wel en gaat voor de zekerheid mee: de mooiste hausses zijn twijfelhausses”, wist een handelaar van effectenhuis Bangert, Pontier en partners. Zijn collega van Barclays voegde daar aan toe: “Er worden forse prijzen betaald, zelfs voor aandelen waarin het verwachte economisch herstel al in de koers is verdisconteerd”.

Nadat gistermiddag duidelijk werd dat bij de G7-gesprekken in Tokio een doorbraak werd bereikt in de liberalisering van de wereldhandel kwam wereldwijd op de effectenmarkten een koopgolf op gang. Het Dow Jones industrieel gemiddelde op de beurs van New York schoot gisteravond 25,74 punten omhoog op 3.475,67 punten. Uitspraken van bondskanselier Kohl over herstel van de Duitse economie versterkten de opwaartse trend.