Beurs houdt winst vast na bereiken record aller tijden

AMSTERDAM, 8 JULI. Nadat eerder vanmorgen een hoogterecord aller tijden werd bereikt, wisten de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs tegen het begin van de middag die koerswinst goed vast te houden.

AMSTERDAM Vraag van de optiebeurs was er mede debet aan dat de beurs de goede stemming van gistermiddag vast konden houden. Wall Street had zich goed hersteld van de inzinking van de voorgaande dag, terwijl ook Londen en Frankfurt koerswinst boekten. De breed samengestelde CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 113,8 punten, noteerde omstreekt het middaguur 1,2 punten hoger, terwij de EOE-index (slot: 326,95) omstreeks het middaguur 2,81 punten noteerde.

De koers van uitgever Wegener, genoteerd op de lokale markt, steeg 1 gulden tot 89 gulden na het nieuws dat Wegener nauw wil gaan samenwerken met Sijthoff. Wegener geeft regionale bladen uit in Midden- en Oost-Nederland, terwijl Sijthoff haar verspreidingsgebied in de randstad heeft.

De aankondiging van de samenwerking trok de overige uitgeversaandelen op de beurs mee omhoog. Zo boekte Elsevier een winst van 80 cent op 140,40 gulden, VNU 1,30 gulden op 118,10 en steeg Wolters Kluwer 40 cent op 95,20 gulden.

De chemiefondsen stonden nog steeds in de belangstelling van lange termijnbeleggers. Zo steeg Akzo 2,30 gulden op 155,90 gulden. DSM deed het in verhouding nog beter door 2,10 gulden te stijgen naar 91,60 gulden.

Koninklijke Olie en KLM waren bij de internationale waarden meer bescheiden stijgers (enkele dubbeltjes). Unilever steeg 1,20 gulden en stond aan het eind van de ochtend op 202,10 gulden. Philips steeg zes dubbeltjes op 31,40 gulden en platendochter Polygram twee kwartjes op 52,50 gulden.

Ook de financiële waarden waren in trek. ABN Amro ging 60 cent omhoog naar 59 gulden. Aegon verbeterde zich met 70 cent en bereikte een koers van 84,40 gulden, terwijl Amev het relatief nog beter deed met een stijging van 1,20 gulden tot 69,50 gulden. ING kwam tegen het eind van de ochtend op een 80 cent hogere koers van 65,40 gulden.

Voor de haven- en transportfondsen liepen de stijgingen uiteen van vier stuivers tot 39,60 gulden voor Pakhoed tot een gulden op 56 gulden voor Internatio. Heineken was 2,20 gulden hoger op 179,40 gulden en het dranken- en levensmiddelenfonds BolsWessanen noteerde op 43,10 gulden veertig cent hoger.

Fokker profiteerde van het nieuws over de verkoop van vliegtuigen aan Zweden door 30 cent te stijgen tot 16,30. Océ-van der Grinten haalde twee kwartjes terug van het verlies van 1,10 gulden van gisteren en ging naar 51,10 gulden. Voor de rest vielen koersstijgingen van 40 tot 80 cent in de industriehoek waar te nemen.

De obligatiemarkt reageerde na de stijgingen van de afgelopen dagen met koersverliezen van één tot drie stuivers als gevolg van winstnemingen.

De dollar begon op de Europese markten opnieuw hoger. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse valuta 1,9130 tegen 1,9110 gulden aan het slot van de handel gisteren.

NEW YORK De vrees voor oplopende inflatie, die handelaren op Wall Street de afgelopen dagen in haar greep had, is weer verdwenen. Nadat het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig meest verhandelde fondsen in twee dagen tijd zestig punten had verloren, was er gisteren weer ruimte voor herstel. De index steeg met 25,75 punten tot 3475,68, de eerste winst in vijf handelsdagen. De omzet bedroeg 249 miljoen aandelen.

De vrees voor inflatie volgde dinsdag uit de stijging van de CRBI, een grondstoffenindex. Handelaren kwamen gisteren tot de conclusie dat die vrees overtrokken was. Volgens analisten hebben vooral nerveuze verkopers en handelaren die blindelings op de computer vertrouwen dinsdag de markt beheerst. Voorzichtigere lieden bleven aan de zijlijn, maar gingen gisteren weer tot actie over. Zij trokken koopjesjagers aan die aan het eind van de dag in de stijgende markt stapten.

Uitschieter in de aantrekkende markt waren de transportfondsen.

TOKIO Op de effectenbeurs in Japan sloot de Nikkei-index van 225 toonaangevende fondsen 32 punten lager op 19.688,67. Handelaren spraken van een verdeelde, stille beurs. De activiteit was matig vanmorgen hoewel de omzet nog redelijk hoog uitkwam door handel in het beursfonds Nikkatsu. Er gingen vandaag 140 miljoen aandelen van dit fonds om. De totale omzet op de beurs stokte vanmorgen bij sluiting op 350 miljoen aandelen.

Algemeen wordt verwacht dat de beurs in Tokio de komende dagen rustig blijft door een afwachtende houding van beleggers die uitkijken naar de uitkomst van de parlementaire verkiezingen op 18 juli. De resultaten die tijdens de G-7 conferentie in de Japanse hoofdstad worden geboekt, hebben volgens analisten geen invloed op het beurssentiment.