Aanhoudingen in clenbuterolzaak

DEN BOSCH, 8 JULI. In een gezamenlijke actie van de Algemene Inspectiedienst van Landbouw, de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst en de Nederlandse en Belgische politie zijn afgelopen dagen vier mensen aangehouden die worden verdacht van de handel in clenbuterol.

Het is een anti-hoestmiddel, maar wordt ook gebruikt als groeibevorderaar bij kalveren en koeien. De arrestaties vonden onder meer plaats in Bladel, waar de hoofdverdachte werd aangehouden en Reusel en in een aantal Belgische grensplaatsen waaronder Turnhout. In een schuur in het Belgische Arendonk werden tientallen liters clenbuterol gevonden. Daarnaast lagen daar andere hormoonpreparaten, die zouden zijn gebruikt als groeibevorderaars bij mestdieren. Bij een aantal veebedrijven is gezocht naar dieren, die met groeibevorderaars zouden zijn behandeld. Uit urinemonsters moet dat worden vastgesteld.