Turnbond schorst jurylid Sap om fraude

ROTTERDAM, 7 JULI. Jolanda Sap, delegatieleidster van de Nederlandse ploeg tijdens de in mei in Roemenië gehouden Europese kampioenschappen ritmische sportgymnastiek, is door de turnbond (KNGB) per 1 juli voor onbepaalde tijd op non-actief gesteld. Sap is al zestien jaar internationaal jurylid. Het bestuur van de KNGB nam de beslissing twee weken geleden nadat was gebleken dat onder haar verantwoordelijkheid tijdens het EK gefraudeerd was met de leeftijden van de deelneemsters aan de groepswedstrijden. Bondsvoorzitter Mannen ontkent dat de schorsing al is uitgesproken: “Veel bestuursleden zijn op vakantie. Als iedereen terug is nemen we maatregelen”, zei hij gisteren.

Door de fraude dreigt de KNGB voor een jaar uitgesloten te worden voor internationale wedstrijden. In een soort gelijke situatie overkwam Noord-Korea vorig jaar hetzelfde. De turnbond die na het EK van de fraude op de hoogte werd gesteld, heeft de zaak uit eigen beweging gemeld aan de Europese turnfederatie (UEG) die zich in september tijdens een vergadering in Israel zal beraden op maatregelen. Mannen: “We willen absoluut fairplay spelen.”

Om een grotere kans te maken op een hoge klassering werd de dertienjarige Ylja Kouwenhoven, die te jong was om mee te mogen doen, aan de groepswedstrijd toegevoegd. Volgens trainster Knip werd de turnploeg pas op 19 mei, de dag voor de wedstrijd, geconfronteerd met het feit dat Kouwenhoven helemaal niet mee mocht doen. “Dat hoorden de Nederlandse juryleden Sap en Sneller in een technische vergadering. We hebben toen met alle betrokkenen, inclusief bondscoach Mihaylova, besloten het risico te nemen en de regels te omzeilen. Dat was het beste voor Nederland. Anders waren we beslist veel lager geëindigd dan de twaalfde plaats. De bond wil toch zo graag goede prestaties.”

Volgens de aangeslagen Sap was echter iedereen voor het afreizen naar Boekarest ervan op de hoogte dat Kouwenhoven voor spek en bonen meeging. “Ook Knip wist dat.” Zowel Knip en Sap wijzen de beschuldigende vinger voor de gang van zaken naar de KNGB. Sap: “Toen de ploeg zich tijdens de Nederlandse kwalificatiewedstrijden plaatste voor de EK had de bond al kunnen zien dat die meisjes daar niet mochten turnen. De KNGB doet de inschrijvingen. Dan worden ook de leeftijden doorgegeven. Daar is de fout begonnen.”

Knip begrijpt niet dat de KNGB de zaak zelf aanhangig heeft gemaakt bij de UEG. “Dat is stom, zo maak je slapende honden wakker. De UEG was er anders nooit achter gekomen.” Volgens de trainster heeft ook een ploeg van de Oekrane tijdens de EK een te jong meisje opgesteld. “Tegen één van onze turnsters zei ze zelf dat ze nog dertien was.” Mayor, secretaris-generaal van de UEG, wil niet vooruitlopen op eventuele sancties tegen Nederland. “Eerst moeten videobeelden van het EK worden bekeken. Pas dan beslissen we. Eén jaar schorsing? Ik denk van niet.”