Turkse begrafenis wordt protest

ANKARA, 7 JULI. Zeker honderdduizend mensen hebben gisteren in de Turkse hoofdstad Ankara geprotesteerd tegen de dood van 36 landgenoten, vrijdagavond bij een hotelbrand in de Oostturkse stad Sivas, die was aangestoken door moslim-fundamentalisten. De mars door het centrum van de Turkse hoofdstad was georganiseerd door zo'n 40 democratische organisaties en culturele verenigingen van alevieten (de liberalen onder de moslims) en viel samen met de begrafenis van 24 van de 36 slachtoffers.

Het aantal alevieten in Turkije wordt op 20 miljoen (een derde van de totale bevolking) geschat. Met name in Sivas zijn de verhoudingen tussen de meer radicale sunnieten en de politiek vaak links georiënteerde alevieten al geruime tijd gespannen.

De protestmars was vooral bedoeld om het wereldlijke karakter van Turkije te onderstrepen. Ook na de moord op de journalist Ugur Mumcu, op 24 januari, die wordt toegeschreven aan de fundamentalistische terreurbeweging Hezbollah, gingen honderdduizenden Turken de straat op voor het behoud van de seculiere wetten.

Hoewel niemand in Turkije gelooft dat het land zou kunnen afglijden tot een tweede Iran, maken de merendeels Westers georiënteerde stedelingen zich wel zorgen over de groeiende aanhang van de islamitische Welvaartspartij en de uitwassen onder fanatieke moslims, waarvan de hotelbrand in Sivas als het gruwelijkste voorbeeld wordt gezien.

De betogers eisten tevens het aftreden van de nieuwe minister van binnenlandse zaken, Gazioglu, die volgens hen de brandstichting had laten gebeuren onder de ogen van politieagenten en militairen.

Ook in andere steden in Turkije als Istanbul en Izmir hadden gisteren demonstraties plaats. Het aantal arrestanten in Sivas is ondertussen opgelopen tot 71. De toegangswegen tot de stad, waar de uiterlijke rust is weergekeerd, worden nog steeds gecontroleerd door de politie en het leger.