Topman Olympique in cel op verdenking "actieve corruptie'

PARIJS, 7 JULI. Jean-Pierre Bernès, algemeen directeur van Olympique Marseille en de "ogen en oren' van voorzitter Bernard Tapie, is gisteren in Valenciennes in hechtenis genomen, verdacht van "actieve corruptie'. Volgens de officier van justitie heeft Bernès een actieve rol gespeeld in het omkopingschandaal waarin de trieste hoofdrol wordt vervuld door de Europese Cup-winnaar en Franse nationale kampioen Olympique.

Bernès die het afgelopen weekeinde 48 uur door de politie in Marseille werd verhoord en gisteren op last van de rechter-commissaris naar Valenciennes werd overgebracht, ontkent enige betrokkenheid bij de poging drie spelers van Valenciennes om te kopen aan de vooravond van de wedstrijd Valenciennes-Olympique op 20 mei, een week voordat Olympique in de Europa Cupfinale moest aantreden tegen AC Milan.

Een speler van Olympique, Jean-Jacques Eydelie, bevindt zich in Valenciennes al ruim een week in hechtenis, verdacht van "passieve corruptie'. Eydelie belde drie Valenciennes-spelers die zich in een hotelkamer bevonden op en verbond ze door met een man die zich voorstelde als Bernès. Deze stelde het drietal, de verdediger Glassmann en de aanvallers Burruchaga en Robert, 600.000 francs in het vooruitzicht als ze het in de wedstrijd, een dag later, kalm aan zouden doen.

Glassmann informeerde de volgende ochtend zijn trainer over deze omkoping. Later werd in de tuin van de schoonouders van Robert 250.000 francs gevonden die Roberts vrouw Marie, nog op de avond van het beruchte telefoongesprek, in ontvangst had genomen op het parkeerterrein van Novotel, het hotel waar de ploeg uit Marseille verbleef. Het geld, 500 biljetten van 500 francs, was verpakt in een enveloppe van een afwijkend formaat. Een dergelijke enveloppe werd later bij een huiszoeking gevonden in het bureau van Bernès, de directeur van Olympique die eerder in depressieve toestand in een ziekenhuis in Marseille was opgenomen.

De affaire die deels via de tv-camera's wordt uitgevochten - Bernard Tapie heeft vijf advocaten aan het werk gezet - nam gisteren een nieuwe wending. De scheidsrechter die de wedstrijd tussen Valenciennes en Olympique (uitslag 0-1) leidde, zei gisteren dat hij na afloop van de match getuige was van een gesprek tussen Tapie en voorzitter Coencas van Valenciennes. Tapie zei: “Wie van ons tweëen heeft de ander gevraagd om een gelijkspel af te spreken. Jij of ik ?” Coencas reageerde niet en vertrok, aldus de scheidsrechter die zich ook verbaasd toonde dat Robert na 23 minuten in de wedstrijd gewond uitviel na een tackle "waarmee niets aan de hand was.'

Tapie heeft al eerder gezegd dat Valenciennes het op een akkoord wilde gooien omdat de ploeg met een gelijkspel nog kans zou maken om aan degradatie naar de tweede divisie te ontkomen. Voor justitie blijft de corruptie, die tenslotte aan andere eventuele "onderhandelingen' tussen de clubs vooraf ging, de hoofdzaak, aldus officier van justitie Eric de Montgolfier. Tapie zal binnenkort als getuige worden gehoord omdat, zo zei hij vanochtend in een radio-interview, “Bernés niet alleen gehandeld heeft”.

Vrijdag wordt Bernès geconfronteerd met Eydelie, de Olympique-speler die gezegd heeft dat hij met profvoetbal wil stoppen. Ook zal een confrontatie plaats vinden met de Valenciennes-spelers Robert en Burruchaga die beiden van passieve corruptie worden verdacht, al heeft Burruchaga geen geld aangenomen. De Franse voetbalbond heeft besloten dat Olympique het komend seizoen in de eerste divisie blijft spelen zolang er geen gerechtelijke uitspraak in deze zaak is.

    • Jan Gerritsen