Somalisch VN-personeel in Mogadishu "terechtgesteld'

MOGADISHU, 7 JULI. Twee Somalische medewerkers van de Verenigde Naties zijn vanmorgen in Mogadishu doodgeschoten op een wijze die de indruk wekte dat het om een executie ging. Ook werden drie andere Somaliërs die werkzaam zijn voor de VN ontvoerd. Een vierde man wordt vermist.

Een zegsman van de VN in de Somalische hoofdstad verklaarde dat alle betreffende Somaliërs werkten voor een krantje van de VN. “Er zijn enkele berichten dat de twee die zijn gedood om het leven zijn gebracht op een executie-achtige wijze omdat ze werkzaam zijn voor de UNOSOM (de VN-operatie in Somalië)”, aldus de woordvoerder.

De aanslag op het Somalische VN-personeel volgde op een massale speurtocht gisteren van VN-militairen naar wapens van verschillende bendes die Mogadishu nog steeds onveilig maken.

De VN hebben zich agressiever opgesteld jegens de mannen van een van de voornaamste bendeleiders, generaal Mohamed Farah Aideed, nadat deze 24 Pakistaanse VN-militairen hadden gedood. Vorige week verloren twee Pakistanen het leven en werden bovendien drie Italiaanse blauwhelmen doodgeschoten tijdens een confrontatie met gewapende aanhangers van Aideed. Aideed zelf, tegen wie een arrestatiebevel is afgekondigd door de VN, is nog steeds voortvluchtig. (Reuter)