Rusland is huiverig voor wijzigingen in V-raad

NEW YORK, 7 JULI. Rusland heeft gisteren via een verklaring in New York duidelijk gemaakt huiverig te staan tegenover wijzigingen in de samenstelling en het functioneren van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Veranderingen mogen slechts “op een uiterst zorgvuldige manier en zonder haast” worden doorgevoerd, aldus de verklaring. “Het moet niet zo zijn dat de discussie (over een eventuele uitbreiding van de Veiligheidsraad) een aanleiding vormt voor politieke spanningen en voor strijd”, heet het verder. De VN zijn al bij zoveel conflicten in de wereld betrokken dat de leden van de Raad zich niet “kunnen permitteren om het mechanisme weer helemaal opnieuw op te zetten, dat, verre van gebroken, soepel draait”. Elke poging hierin veranderingen aan te brengen kan slechts tot verlamming leiden, vervolgt de verklaring.

Het Russische document maakt nergens melding van Duitsland of Japan, twee landen die op de nominatie staan om eventueel toe te treden tot het selecte gezelschap van permanente leden van de Veiligheidsraad. Duitsland en Japan leveren na de Verenigde Staten al jaren de grootste financiële bijdrage aan de operaties van de VN.

Rusland zelf is een van de huidige vijf permanente leden, samen met de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en China. De permanente leden hebben, anders dan de tien overige, steeds roulerende lidstaten, een vetorecht.

Vorige week gaven, daartoe uitgenodigd door VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali, ook andere permanente leden al hun oordeel over eventuele uitbreiding van de Raad. De Verenigde Staten toonden zich voor toetreding van Duitsland en Japan en mogelijk ook van enkele grote Derde-wereldstaten. Frankrijk en Groot-Brittannië stelden zich gereserveerder op. (AFP)