Péchiney en Aldel krijgen korting op elektriciteitsprijs

ROTTERDAM, 7 JULI. Minister Andriessen van economische zaken heeft de aluminiumbedrijven Péchiney (Vlissingen) en Aldel (Delfzijl) voor een termijn van twee jaar een extra korting op de elektriciteitsprijs toegezegd van 1 cent per kWh. De korting geldt zolang de marktprijs van aluminium lager is dan 1700 dollar per ton. Deze is nu ongeveer 1250 dollar.

Andriessen schrijft dat in een brief die hij eind vorige week aan de Tweede Kamer stuurde. De steun is bedoeld om de concurrentie van goedkoop aluminium uit Oost-Europa het hoofd te bieden. Na besloten overleg op 25 mei met de Tweede Kamer over het klemmende verzoek van de aluminiumsmelters om een lagere energieprijs had Andriessen toegezegd zijn beslissing terzake nog voor het zomerreces bekend te maken.

De korting vam 1 cent per kWh komt volgens een woordvoerder van Péchiney "iets lager' uit dan de 20 procent steun die een meerderheid van de Tweede Kamer in het overleg had toegestaan. Volgens het Kamerlid Van Ojik (Groen Links) is het 18 procent van de bestaande kWh-prijs. Dat betekent dat de aluminiumbedrijven in de bestaande grootverbruikerscontracten ongeveer 5,5 cent per kWh betalen. Gewoonlijk wordt zeer geheimzinnig gedaan over de hoogte van dit bedrag.

De korting van 1 cent zal bij Aldel (Aluminium Delfzijl) worden verwerkt in de gascontracten die het bedrijf heeft met de Gasunie en komt dus indirect ten laste van de staat. De korting van Péchiney zal waarschijnlijk voor de helft door EZ en voor de helft door de elektriciteitssector worden opgebracht. Een woordvoerder van EZ wil de stroomkorting geen subsidie noemen. “Het is een betalingsregeling. Als de aluminiumprijs stijgt tot een bedrag tussen 1.700 en 1.900 dollar zal geen korting worden gegeven, stijgt hij nog verder dan zal de eerder verstrekte korting moeten worden terugbetaald.”