Oppositieleider Servië blijft gevangen zitten

BELGRADO, 7 JULI. De Servische oppositieleider Vuk Draskovic blijft in de gevangenis. Het Servische Hooggerechtshof verlengde gisteren zijn voorlopige hechtenis. De Servische president, Slobodan Milosevic, wees gisteren een door de vrouw van president Mitterrand overgebracht Frans verzoek tot vrijlating van Draskovic van de hand.

Draskovic, leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, werd op 2 juni samen met zijn vrouw Danica, bestuurslid van de SPO, en enkele tientallen andere oppositionele politici opgepakt. Hij is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld wegens “oproepen tot de gewelddadige omverwerping van de regering” van Servië. Bij zijn arrestatie werd Draskovic ernstig mishandeld. Hij is vorige week donderdag een hongerstaking begonnen uit protest tegen zijn aanhouding en weigert sinds maandag ook water te drinken.

Danielle Mitterrand sprak gisteren met Milosevic. Ze overhandigde hem een brief van president Mitterrand, waarin om de vrijlating van het echtpaar Draskovic en hun overbrenging naar Frankrijk werd gevraagd. Het verzoek werd door Milosevic afgewezen met het argument dat hij niets kan doen, omdat de Servische justitie over het lot van de Draskovic' moet beslissen. “President Milosevic vertelde me dat de juridische autoriteiten in Servië onafhankelijk zijn van de politieke autoriteiten en dat de zaak zich in handen van het Servische Hooggerechtshof bevindt”, aldus mevrouw Mitterrand. De vrouw van de Franse president, die naar Servië was gereisd als voorzitter van de Franse humanitaire organisatie France-Libertés, zei “teleurgesteld maar niet ontmoedigd” te zijn over de voorlopige mislukking van haar interventie. De actie voor vrijlating van de Draskovic' “moet en zal doorgaan”.

Na haar gesprek met Milosevic bezocht Danielle Mitterrand het echtpaar Draskovic in het ziekenhuis waar ze onder politiebewaking worden verpleegd. Na een kort gesprek met beiden zei ze dat Vuk Draskovic “zeer verzwakt maar helder” is. Zijn vrouw is “gekweld en gedeprimeerd”. (AFP, AP)