Ontslagen bij Shell na smeergelden

ROTTERDAM, 7 JULI. De oliemaatschappij Shell heeft vijf werknemers van haar chemiebedrijf op staande voet ontslagen nadat was gebleken dat ze smeergelden hadden aangenomen van aannemers en leveranciers. Dit heeft Shell gisteren bekendgemaakt.

Het gaat om drie werknemers van Shell-Chemie in Pernis en twee van de vestiging in Moerdijk. Volgens een woordvoerder van de maatschappij is de affaire bij “de regelmatige controles die wij uitoefenen en die behoren tot de standaard-procedures” aan het licht gekomen.

“Recentelijk is daaruit naar voren gekomen dat een vijftal mensen gunsten van leveranciers heeft aanvaard. Dat kan en mag niet in onze organisatie. Conform de procedures die wij daarvoor hebben is het dienstverband met de betrokkenen direct beëindigd.” Enkele van de werknemers zouden volgens sommige bronnen ex-managers zijn, die zich hebben laten betalen voor het gunnen van opdrachten.

Het onderzoek is nog niet afgerond. Maar omdat het controlesysteem is afgestemd op het snel ontdekken van onregelmatigheden, verwacht de woordvoerder niet dat “er nog grote zaken” aan worden toegevoegd. Ook tegen de betrokken leveranciers en aannemers kunnen maatregelen volgen.

Het smeergeld zou begin jaren negentig zijn betaald. “We zijn constant bezig met het aanpassen van vestigingen, dat is een continue proces. In dat kader hebben we veelvuldige contacten met aannemers en leveranciers”, aldus de woordvoerder. “Het als Shell-employee aannemen van steekpenningen is absoluut verboden.”