Nigeria vanochtend rustiger; Strijdkrachten helpen orde in Lagos herstellen

LAGOS, 7 JULI. Het Nigeriaanse leger is vannacht de politie in Lagos te hulp geschoten om de orde in de miljoenenstad te herstellen. Intussen heeft de winnaar van de geannuleerde presidentsverkiezingen van 12 juni opgeroepen tot verzet tegen het militaire bewind.

Na ernstige ongeregeldheden gisteren, waarbij ook elf doden vielen, was het vanmorgen rustiger. Voor het eerst sinds maandag, toen tegenstanders van de president Ibrahim Babangida een actieweek begonnen uit protest tegen de annulering van de verkiezingen, reden er hier en daar weer bussen in de stad. Ook hadden militairen al een deel van de wegversperringen opgeruimd.

De leider van de campagne tegen generaal Babangida, Beko Ransome-Kuti, is gisteravond gearresteerd, zo liet zijn dochter vanmorgen weten. “Er werd geen reden gegeven (voor zijn arrestatie) en er werd ook geen arrestatiebevel getoond”, aldus de dochter.

Intussen duurt de politieke impasse die is ontstaan door de annulering van de verkiezingen voort. De man die algemeen wordt gezien als de winnaar van de verkiezingen van vorige maand, Mohsood Abiola, riep gisteren in een scherpe verklaring op om het verzet niet op te geven tegen Babangida. “Ik (...) vraagalle verkozen functionarissen om op hun plaats te blijven - op buurt-, lokaal, regionaal en nationaal niveau - en vervloek de gevolgen”, aldus Abiola in zijn verklaring.

Babangida stelde gisteren een ultimatum aan Abiola's partij, de Sociaal-Democratische Partij en diens rivaal de Nationale Republikeinse Conventie om akkoord te gaan met nieuwe verkiezingen of een nationale regering te vormen. Zo niet, dan zou hij alle democratische instellingen, waaronder het lagerhuis en de Senaat ontbinden. Volgens de Nigeriaanse staatsradio zouden de partijen vandaag in de hoofdstad Abuja met de regering de toestand in het land bespreken.

Voordat het leger de politie in Lagos te hulp schoot, had de minister van defensie, generaal Sani Abacha, al het bevel gegeven om de orde in Lagos, verreweg de grootste stad van Nigeria, binnen 24 uur te herstellen. De autoriteiten hebben geen officiële aantallen slachtoffers gegeven, maar volgens inwoners van Lagos en plaatselijke journalisten waren er zeker elf doden. Gisteren werden in verband met de onrust ook verschillende internationale vluchten van en naar Lagos geschrapt. (Reuter, AP)