Nederlands elftal moet twee duels winnen voor de finale

KUALA LUMPUR, 7 JULI. Door de 3-1 nederlaag tegen Pakistan moet Nederland zijn laatste twee poulewedstrijden in het toernooi om de Champions Trophy, tegen Spanje en Duitsland, winnen om de finale te bereiken. Tegen de nog puntloze Spanjaarden mag dat morgen in Kuala Lumpur geen probleem zijn. Het ongeslagen Duitsland, de titelhouder, is vrijdag een veel zwaardere opponent.

De Duitsers hebben wel grote personele problemen. Drie spelers liggen ziek op bed. Een vierde, Karl Hollensteiner, speelde gisteren ondanks koorts een deel van de wedstrijd tegen Maleisië mee. Anders had coach Paul Lissek maar tien veldspelers tot zijn beschikking gehad. Hij heeft zelf overwogen doelman Knauth als speler in te zetten. Duitsland won met 4-1 van Maleisië.

Nederland verloor kansloos van Pakistan. Oranje werd overrompeld door het aanvalsgeweld van de Aziaten die voor hun eerste zege vochten. Lang kon Nederland met kunst- en vliegwerk een tegentreffer voorkomen. In de laatste anderhalve minuut voor rust scoorde Pakistan ineens twee keer. Na een kwartier in de tweede helft werd het zelfs 3-0. Jacques Brinkman gaf na een fraaie cornervariant de stand een draaglijker aanzien.

Bondscoach Roelant Oltmans was na afloop blij dat Nederland niet met hogere cijfers was “afgedroogd”. Hij vond dat zijn ploeg te veel op de tegenstander had gelet en zelf te weinig initiatief had getoond. Zelden zei hij een feller Pakistan te hebben gezien. De Aziaten speelden zelfs tegen hun aard in met mandekking op de Nederlandse spitsen. “Ze waren onwijs fel en super-scherp”, aldus middenvelder Brinkman. “Ze wisten dat als ze nog een keer zouden verliezen niet thuis hoefden te komen.” Oltmans: “We moeten de finale maar halen, want anders staan we in de wedstrijd om de derde en vierde plaats straks weer tegen Pakistan en dat is momenteel niet onze meest favoriete tegenstander.”