Militairen keren terug in politiek in El Salvador

SAN SALVADOR, 7 JULI. De Salvadoraanse gepensioneerde luchtmachtgeneraal Rafael Bustillo, beschuldigd van verantwoordelijkheid voor de moord op zes jezuëten-priesters in 1989, is door een rechtse partij voorgedragen als presidentskandidaat.

Hiermee keren de militairen terug in de politiek. Bustillo heeft tijdens de twaalf jaar durende burgeroorlog in het land (1979-1992) vele burgerdoelen laten bombarderen. De meeste van de 75.000 slachtoffers in de oorlog kwamen om bij deze bombardementen. De partij van Bustillo, de Nationale Verzoeningspartij, negeert met de voordracht een rapport dat een VN-commissie uitbracht in maart. Hierin werd geadviseerd de komende tien jaar nog geen militairen en guerrillastrijders die schuldig zijn bevonden aan oorlogsmisdaden, toe te laten in openbare functies. De guerrillabeweging FMLN heeft de voordracht veroordeeld en bekendgemaakt nu ook te overwegen voormalige guerrillaleiders kandidaat te stellen voor openbare functies. De presidentsverkiezingen hebben plaats in maart volgend jaar en zijn een belangrijke test voor het precaire vredesproces in El Salvador. (Reuter, AP)