Lijst met verdachten die niet vrij mogen

DEN HAAG, 7 JULI. De procureurs-generaal hebben verdachten van de zwaarste misdrijven in een nieuwe categorie ingedeeld: A-plus.

Deze verdachten mogen nooit worden vrijgelaten wegens een cellentekort. De procureurs-generaal schrijven dit in een brief aan de hoofdofficieren van justitie. De nieuwe maatregel is een reactie op het grote aantal heenzendingen van de afgelopen maanden. Begin juni kwam minister Hirsch Ballin (justitie) in politieke moeilijkheden, nadat er in Amsterdam een negentienjarige man wegens cellentekort was heengezonden. Hij had bekend iemand te hebben neergestoken. Hirsch Ballin kondigde daarop in de Tweede Kamer noodmaatregelen aan om het cellentekort te bestrijden. Een garantie dat er nooit meer verdachten uit de A-categorie worden vrijgelaten, wilde Hirsch Ballin niet geven. Aan de bestaande categoriën A, B, en C wordt behalve een A-plus ook een B-plus categorie toegevoegd. Met de nieuwe indeling is volgens de procureurs-generaal een verfijning van de prioriteiten bij het heenzenden van verdachten mogelijk.