Irak dreigt werk met VN te staken

BAGDAD/NEW YORK, 7 JULI. Irak heeft gisteren gedreigd de samenwerking met de Verenigde Naties te staken tenzij op korte termijn de ruzie over de plaatsing van videocamera's op twee proefterreinen voor raketten wordt bijgelegd. Opschorting van de samenwerking met de VN zou een nieuwe schending betekenen van de bestandsvoorwaarden die de Veiligheidsraad van de VN Irak na de oorlog om Koeweit heeft opgelegd. De Veiligheidsraad zou waarschijnlijk vandaag nog een bijeenkomst aan de affaire wijden.

De Iraakse parlementsvoorzitter, Saadi Mehdi Saleh, onderstreepte gisteren dat geen enkele partij - Irak noch de VN - er belang bij heeft de zaak uit de hand te laten lopen. “Maar als de dialoog vergeefs is, moeten we een ander standpunt innemen (..) omdat we het gevoel zullen hebben van wrede onrechtvaardigheid van de kant van de VN.”

Een inspectiemissie van de speciale ontwapeningscommissie van de VN is maandag uit Irak vertrokken uit protest tegen de weigering van Irak de plaatsing van de camera's te accepteren. Bagdad zegt geen principiële bezwaren tegen de plaatsing te hebben, maar als tegenprestatie versoepeling van het VN-handelsembargo te eisen. “De leden van de Nationale Assemblée zijn boos”, legde Saleh gisteren uit. “Ze zeggen dat ze alles hebben opgeofferd maar niets hebben teruggekregen.”

Een Amerikaanse regeringswoordvoerder herhaalde gisteren dat Irak “ernstige consequenties” het hoofd zal moeten bieden als het in zijn houding volhardt. Washington heeft de Iraakse weigering eerder beschreven als “een slecht teken” en gerept van een mogelijke nieuwe confrontatie. Tien dagen geleden voerden de VS een raketaanval op het hoofdkwartier van een Iraakse inlichtingendienst in Bagdad uit als vergelding voor een verijdeld moordkomplot tegen ex-president Bush. (AFP, AP)