IRA plaatst reeks bommen in N-Ierland

BELFAST, 7 JULI. De Noordierse politie heeft gisteren drie - vermoedelijk van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) afkomstige - bommen gevonden en onschadelijk gemaakt.

Twee zelfgemaakte bommen, waarvan een bijna een ton woog, werden aangetroffen in een auto nabij het plaatsje Whitecross, in het zuiden van Ulster. De auto was na een achtervolging door de politie door de bestuurders verlaten. Eerder die dag ontmantelde de politie een bom in Belfast. Maandag ontplofte een IRA-bom in de stad Newtownard, ten westen van Belfast. Daarbij vielen 19 lichtgewonden en werd voor zestig miljoen gulden schade aangericht. Politiefunctionarissen omschrijven de vondst van gisteren als een van de grootste ooit gedaan en een doorbraak in hun pogingen de recente "bommen-campagne' van de IRA in Noord-Ierland een halt toe te roepen. Protestantse politici in Noord-Ierland hadden zich er de afgelopen tijd over beklaagd dat de Britse regering te weinig deed om de IRA-aanslagen te voorkomen. “Vergist u zich niet, de IRA zal nooit het doel bereiken waarvoor hij zijn obscene geweld gebruikt”, zei de minister voor Noordierse zaken, Sir Patrick Mayhew, gisteren. (AP, Reuter)