Horrorfilm Sam Raimi even jolig als zwartgallig

Army of Darkness. Regie: Sam Raimi. Met: Bruce Campbell, Marcus Gilbert, Embeth Davidtz. Amsterdam, City 7; Den Haag, Odeon 3; Rotterdam, Cinerama 3.

Sam Raimi was 22 toen hij elf jaar geleden Evil Dead maakte, de horrorfilm die zo virtuoos en geestrijk omsprong met de cliché's van het genre, dat hij binnen de kortste keren een cultfilm werd. Army of Darkness, Raimi's nieuwste, vierde film is van vergelijkbare kwaliteit.

Natuurlijk is het gegeven - een horkerige hedendaagse Amerikaanse supermarkt-bediende die terechtkomt in de dertiende eeuw en dat ook nog eens in Koning Arthurs bruut bespookte Engeland - zo afgezaagd als mogelijk, maar samen met zijn scenarioschrijvende broer Ivan weet Sam Raimi er even zwartgallig als jolig nieuw leven in te blazen. Vol satire op Back to the Future en de Rambo-films, en duchtig lenend bij de fameuze televisieserie Twilight Zone, overdondert Raimi zijn publiek met melige grappen, vergaande gruwelen en komiek-afzichtelijke monsters.

Wat zijn hoofdpersoon, gespeeld door Bruce Cambell, Raimi's favoriete spierklomp met de expressieve rubberen motoriek en mimiek, overkomt, gebeurde tot nu toe vooral poes en muis in Tom & Jerry: een gezicht dat wordt uitgerekt en weer terugplopt, bijvoorbeeld. Want Raimi is pas tevreden als hij inventief gebruik kan maken van filmtechnische procedé's uit de animatiesfeer. Dat doet hij in een stijl die hij met verve ontleende aan de cartoon en het ordinaire, in supermarktschappen thuishorende, stripverhaal.