Grafiek: Geen vergadering kan zonder en de dag is ...

Grafiek: Geen vergadering kan zonder en de dag is niet begonnen voordat een Nederlander een kopje koffie heeft gedronken.

De consumptie van koffie - 's lands populairste drank - stijgt nog steeds. De Nederlander dronk in 1992 gemiddeld drie liter koffie meer dan een jaar eerder, namelijk 176,5 liter. Dit komt neer op bijna een halve liter koffie per dag, ofwel zo'n vier kopjes. Op de tweede plaats staat, met 86,5 liter, thee. Van de koude dranken staat bier op kop (83 liter), gevolgd door frisdrank.

Nieuw op de schappen van de supermarkt dit jaar is ijsthee of "ice tea', dat overigens zelf heel eenvoudig te maken is. IJsthee is komen aanwaaien vanuit de Verenigde Staten waar het al jaren te koop is. Naar schatting wordt in de VS al zo'n 80 procent van de thee als ijsthee gedronken. In Zwitserland, waar ijsthee enkele jaren geleden is gentroduceerd, is het marktaandeel van ijsthee al 14 procent van de totale softdrinkmarkt. Zover is het in Nederland nog lang niet.

(Onderzoek: Niek den Tex)