Foto: Het Nederlandse paviljoen voor de ...

Foto: Het Nederlandse paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Sevilla vorig jaar, een ontwerp van het architectenbureau Zwarts & Jansma en T+T Design, is gisteren herrezen in Alphen aan de Rijn.

Het zal dienen als entreegebouw van het archeologische themapark Archeon, waar “het verdwenen verleden van Nederland tussen 6000 voor Christus en 1350 na Christus tot leven geroepen wordt”. Archeon, dat in april 1994 zijn poorten opent, kocht het gebouw van Henri Remmers' organisatiebureau Reco, dat de Nederlandse bijdrage aan Sevilla coördineerde. Door het klimaatsverschil met Zuid-Spanje moeten er volgens Zwarts nog wel enige kleine veranderingen worden aangebracht. Het hergebruik van zijn creatie had wat hem betreft niet gehoeven: “Je bouwt zoiets voor zeven maanden. Daarna zou het eigenlijk weer moeten verdwijnen.”(Foto NRC Handelsblad / Leo van Velzen).