Fokker ziet belangrijke orders als "doorbraak'

ROTTERDAM, 7 JULI. De Nederlandse vliegtuigfabrikant Fokker heeft vanochtend de verkoop bekend gemaakt van zes Fokker 100's. De Zweedse luchtvaartmaatschappij Transwede heeft vijf toestellen afgenomen en een optie genomen op nog eens twee Fokker 100's. De Braziliaanse maatschappij TAM neemt één Fokker 100 af. TAM heeft daarmee zijn vloot van Fokker 100-toestellen uitgebreid tot tien toestellen.

Bovendien heeft Rio Sul, een dochteronderneming van de Braziliaanse maatschappij Varig, een opdracht geplaatst voor twee Fokker 50's met een optie op nog een toestel. Met de verkooporders is een totaalbedrag van ruim 400 miljoen gulden gemoeid. Volgens een woordvoerder van Fokker zullen de verkopen er echter niet toe leiden dat het vorige week geschatte verlies van 150 miljoen gulden voor 1993 zal worden bijgesteld.

De aflevering van de vliegtuigen begint al in september. Zij kunnen namelijk worden geleverd uit de voorraad die Fokker in Woensdrecht heeft staan. Fokker beschouwt de Zweedse order als een doorbraak omdat zij lange tijd onzeker was.

Een bankenconsortium, dat Transwede onlangs heeft geherkapitaliseerd, heeft voor Fokker gekozen omdat de operationele kosten van de DC-9's van McDonnell-Douglas te hoog zijn. Volgens Fokker toont de order ook aan dat er weer “beweging in de markt zit” na een periode van recessie die trekken had van een “wereldwijde kopersstaking”. Voor Fokker zelf is de order daarnaast van belang omdat Transwede binnen Zweden met de Fokker 100's op lijndiensten gaat concurreren met SAS. Fokker praat al geruime tijd met SAS over de vervanging van een grote vloot oude DC-9's door Fokker-straalvliegtuigen.