'Designer drug' op aanvraag thuis bezorgd

AMSTERDAM, 7 JULI. In Rotterdam en Amsterdam bestaat vanaf vandaag de mogelijkheid telefonisch een variant op de XTC-pil te bestellen. Namens het bedrijf E-XPRESS worden zogeheten "flyers' uitgegeven, tweezijdig bedrukte pamfletten, waarop een achttal autotelefoonnummers staat vermeld. Wie deze nummers belt zou “de "legale house-pill' zoals het bedrijf haar waar omschrijft, thuisbezorgd kunnen krijgen.

Het gaat om de synthetisch bereide drug MDEA. De chemische aanduiding van XTC is MDMA. Beide middelen hebben een stimulerende werking en worden veelvuldig in discotheken gebruikt.

Wie het Amsterdamse 06-nummer belt, krijgt te horen dat er minimaal vier pillen voor vijfentwintig gulden per stuk kunnen worden besteld, plus vijf gulden bezorgingskosten. Na een week wil men in Amsterdam beginnen met afhaaladressen waar ook losse pillen verkrijgbaar zijn, aldus een telefonist van de 06-lijn.

E-XPRESS beweert dat de pillen die zij verkoopt per tablet 140 mg MDEA “als werkzame stof” bevatten. Op het ministerie van WVC wordt die dosering "redelijk hoog' genoemd. Volgens het Amsterdamse Adviesbureau Drugs echter is de dosering 140 mg voor XTC veel, maar mag ze voor MDEA “een redelijke dosering” worden genoemd.

E-XPRESS claimt dat niet alleen het bedrijf, maar ook haar "house-pill' een legale status heeft. Daar wordt door zowel woordvoerders van Volksgezondheid als Justitie aan getwijfeld. Eind vorige maand is door de Eerste Kamer zonder verder debat voor wijziging van het verdrag inzake psychotrope stoffen gestemd. Dat betekent dat binnenkort de middelen MDEA en MD-hydroxy amfetamine op lijst 1 van de verboden stoffen worden gezet. MDMA en MDA staan al op deze lijst, naast cocane en herone. Na het zomerreces wordt de handel van MDEA dus strafbaar in het kader van de Opiumwet. De Rotterdamse officier van justitie mr. H.J. Moraal meent dat de geneesmiddelenwet de mogelijkheid biedt iets tegen deze handel te ondernemen.