De Beers diamanten op recordverkoop

In de eerste helft van dit jaar is voor 2,54 miljard dollar aan ruwe diamanten verkocht, een omzetgroei van 42 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder toen voor 1,79 miljard dollar werd verkocht.

Het is de grootste halfjaaromzet sinds de Zuidafrikaanse diamantengigant De Beers in 1902 begon met het verstrekken van verkoopcijfers. Over geheel 1992 werd als gevolg van de recessie in een aantal landen voor slechts 3,42 miljard dollar aan ruwe diamant verkocht, een niveau dat lager lag dan dat uit de zes voorgaande jaren.

De Central Selling Organization (CSO), een dochterorganisatie van De Beers, verwacht niet dat ook het tweede halfjaar een dergelijke groei zal laten zien.

CSO beheerst naar eigen zeggen tachtig procent van de wereldhandel in ruwe diamanten en beschikte eind 1992 over een voorraad ruwe diamanten met een marktwaarde van 3,77 miljard dollar (7,2 miljard gulden). Eind 1991 stond die voorraad op ruim 3 miljard dollar.