Andriessen: levensduur Borssele verlengen

ROTTERDAM, 7 JULI. Minister Andriessen (economische zaken) wil de kerncentrale Borssele drie jaar langer, tot het jaar 2007, in bedrijf houden waardoor de beslissing door de eigenaren om de centrale aan de meest moderne veiligheidseisen aan te passen wordt vergemakkelijkt. De periode waarin de investering van 467 miljoen gulden die met de modernisering is gemoeid kan worden terugverdiend, wordt met drie jaar verlengd als Andriessen zijn zin krijgt. Maar de minister is nog afhankelijk van medewerking van zijn collega's Alders (milieu) en De Vries (sociale zaken).

Vorige maand bleek dat een van de aandeelhouders van de SEP en van Borssele, het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland (EZH) de investering van 467 miljoen gulden te hoog vond voor een centrale die in 2004 al buiten gebruik zou worden gesteld. Bovendien voerde EZH aan dat Borssele na de ingrijpende aanpassing nog steeds geen moderne kerncentrale zou worden. De raad van commissarissen wilde daarom niet meer meebetalen aan de exploitatie van Borssele.

Een woordvoerder van EZH zei gistermiddag dat zijn organisatie bezig is met een nieuwe financiële toetsing waarin de verlenging “wordt meegenomen”, ter voorbereiding van een nieuwe vergadering van de raad van commissarissen in augustus. Hij wees erop dat de modernisering van Borssele duurder kan worden omdat deze pas over drie jaar klaar is. “De kans bestaat dat er intussen weer nieuwe voorwaarden worden geformuleerd.”

Eind september komen de aandeelhouders van SEP bijeen om een nieuw Financieel-economisch beleidsplan voor de elektriciteitsproduktie in Nederland vast te stellen. Vorige maand zei SEP-directeur ir. N. Ketting tegenover deze krant dat er dan goedkeuring voor het plan voor een betere beveiliging vanBorssele moet komen, omdat het anders niet kan worden uitgevoerd.