A.J. Kaland weg uit CDA-fractie in Eerste Kamer

DEN HAAG, 7 JULI. De voorzitter van de CDA-fractie in de Eerste Kamer, A. J. Kaland, heeft besloten zijn lidmaatschap van de senaat per 1 januari tussentijds te beëindigen.

De CDA-fractie heeft dr. L.M. van Leeuwen (59) als opvolger aangewezen. Kaland heeft de basis voor zijn politieke loopbaan gelegd in de Zeeuwse lokale en provinciale politiek. Van 1962 tot 1978 was hij gedeputeerde van Zeeland en van 1972 tot 1990 voorzitter van de VEGIN, de Vereniging van Exploitanten van Gasbedrijven in Nederland. Kaland trad in 1977 toe tot de Eerste Kamer. Hij werd bekend als een eigenzinnige senator die het kabinet regelmatig de voet dwars zette. Het kabinet sprak diverse keren het "onaanvaardbaar' uit om de steun aan het beleid in de senaat af te dwingen. Ook op de Tweede Kamer had Kaland regelmatig kritiek. Hij betitelde de Kamerleden ooit als “stemvee”. Kaland kreeg vooral bekendheid door zijn geharnaste verzet tegen de plannen van staatssecretaris Simons van volksgezondheid voor een basisverzekering in de gezondheidszorg. Dat leidde ertoe dat het plan-Simons geleidelijk aan op dood spoor is geraakt.