ABN Amro koopt bank VS voor 1 mld

AMSTERDAM, 7 JULI. ABN Amro wil via haar volledige dochter LaSalla National Corporation de Amerikaanse spaarbank Cragin Federal Bank in de Amerikaanse staat Illinois overnemen. Met de aankoop van Cragin is een bedrag gemoeid van 500 miljoen dollar (950 miljoen gulden).

Cragin is de op een na grootste zelfstandige spaarbank in Illinois. De bank heeft een balanstotaal van rond 2,8 miljard dollar, maakte over 1992 een nettowinst van 36,7 miljoen dollar en heeft een eigen vermogen van rond 290 miljoen dollar. Het rendement van Cragin op eigen vermogen bedroeg 12,8 procent. Er werken ruim 600 mensen in 27 vestigingen. Na een due diligence-onderzoek en toestemming van de Amerikaanse autoriteiten, zal de overname begin 1994 worden geëffectueerd.

Cragin wordt onderdeel van ABN Amro's Amerikaanse dochter LaSalle Talman. De besparingen die bij Cragin worden gerealiseerd, bedragen volgens het lid van de raad van bestuur mr. P.J. Kalff, de man achter de expansie van ABN Amro in de VS, 25 tot 30 procent. De besparingen worden onder meer gerealiseeerd doordat LaSalle's nieuwe computercentrum taken voor Cragin kan uitvoeren. Kalff verwacht dat Cragin, ondanks de financieringslasten, vanaf de overname al een bijdrage aan de winst zal leveren. Na de overname zal het gezamenlijke balanstotaal van ABN Amro in de VS circa 40 miljard dollar bedragen. Daarmee is de bank de op twee na grootste buitenlandse bank in de VS na de Japanse Mitsubishi Bank en de Bank of Tokyo.

De financiering van de overname vindt voor een deel plaats door uitgifte van preferente aandelen LaSalle. Met het bestuur en een aantal belangrijke minderheidsaandeelhouders van Cragin is overeenstemming bereikt. Cragin ging twee jaar geleden naar de Amerikaanse effectenbeurs Nasdaq, voor een prijs van omgerekend 6,67 dollar per aandeel. De intrinsieke waarde per aandeel is per 31 maart van dit jaar iets meer dan 24 dollar. Vorige week schommelde de koers van het aandeel op de Amerikaanse beurs Nasdaq een dollar daarboven. Door ABN Amro's overnamebod, dat neer komt op 38 dollar per aandeel, schoot de koers gisteren naar 35,125 dollar. De bank kocht volgens Amerikaanse bronnen in het laatste halfjaar verscheidene malen eigen aandelen in.

Kallf vindt de prijs die ABN Amro betaalt niet te hoog. “Door de besparingen en de manier waarop de overname wordt gefinancierd is het rendabel, en bovendien betaal je bij een overname in de mid west in de regel een premie van 30 tot 50 procent.” Sinds ABN in 1979 LaSalle overnam, zijn de activiteiten in de Verenigde Staten fors vergroot. ABN Amro breidde in de afgelopen drie jaar Amro's oorspronkelijke minderheidsbelang in de New Yorkse European American Bank uit tot 100 procent. In Chicago en omstreken nam ABN in 1989 Lane Financial over, kocht het inmiddels gefuseerde ABN Amro in 1990 Exchange Bankcorp en nam de bank vorig jaar Talman over. Afgezien van het verwerven van het meederheidsbelang in EAB gaf ABN Amro al 1,6 miljard dollar uit aan overnames in de Amerikaanse mid west.

Mede door de acquisities en de resultaatsverbeteringen bij EAB, verhoogde ABN Amro de bijdrage van het Amerikaanse bedrijf aan het totale brutoresultaat van 7 procent in 1989 naar 20 procent vorig jaar. Het Amerikaanse aandeel in het balanstotaal ging in die periode omhoog van 8 naar 15 procent. Kalff zei vanmorgen dat ABN Amro niet van plan is om nog verder uit te breiden in de VS. “Uit het oogpunt van internationale spreiding verleggen we onze ambities nu naar de landen rond Nederland.”