Aandacht voor individuele fondsen op verdeelde beurs

AMSTERDAM, 7 JULI . Op een verdeelde Amsterdamse effectenbeurs werden de belangrijkste koersbewegingen vanmorgen vooral bepaald door bedrijfsnieuws en niet zoals gewoonlijk door macro-economische factoren.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs gaf vanmorgen bij stille handel een verdeeld beeld te zien, met een zeker overwicht van koersdalingen. Op de buitenlandse effectenbeurzen was de stemming nauwelijks prijshoudend en van de dollar, die nagenoeg niet veranderde en geen reactie toonde op het overleg van de Groep van Zeven grote industrielanden (G-7) in Tokio, ging geen stimulans uit. De EOE-index, die gisteren sloot op 324,61 punten, was omstreeks het middaguur 1,07 lager.

KLM profiteerde van de publikatie van verbeterde vervoerscijfers en voegde op 28,20 veertig cent aan de koers toe. Voor het overige bewogen de hoofdfondsen zich op een lager niveau dan gisteren. Akzo verloor een dubbeltje op 152,30 gulden, Unilever stond 90 cent af op 200,90 gulden, Philips een dubbeltje op 30,40 gulden en Koninklijke Olie 60 cent op 175,40 gulden.

Het effect van de verkoop van het aandelenbelang van de familie Heijn in de winkelgroep Ahold op de koers van Ahold en op die van bemiddelaar ABN Amro was weggeëbd. ABN Amro stond op onveranderd 57,70 gulden en Ahold verbeterde zich 70 cent tot 95,70 gulden.

In de financiële hoek zakte Aegon 30 cent tot 82,20, maar lieten Amev en ING hogere koersen zien. Amev steeg 90 cent tot 67,70 gulden en ING een dubbeltje tot 63,80 gulden.

De uitgevers waren verdeeld met dalingen van 30 en 20 cent voor Elsevier en Wolters Kluwer tot respectievelijk 138,60 gulden en 94,10 gulden. VNU daarentegen tekende 30 cent aan op 115,50.

Ook de industriewaarden verloren terrein. Fokker zakte 90 cent tot 16,10 gulden aan het eind van de ochtend, ondanks de ontvangst van orders uit Zweden voor de vliegtuigfabriek. Hunter Douglas vormde de uitzondering met een aanzienlijke stijging van 1,80 gulden ofwel 3,5 procent tot 53,50 gulden.

De koers van de dollar steeg vanmorgen aanvankelijk licht op de Europese wisselmarkten, maar moest die winst later weer inleveren. In Amsterdam noteerde de dollar rond 12.00 uur 1,9108, een fractie hoger dan de slotkoers van 1,9095 gulden dinsdag.

De valutahandel trok zich nog weinig aan van het overleg-circus van de zeven belangrijkste industrielanden in Tokyo, dat vandaag is gestart en tot en met vrijdag voortduurt. In Tokio moest de dollar ten opzichte van de Japanse yen wat hoogte prijsgeven. De valuta noteerde aan het slot van de handel 108,55 yen, 0,3 yen lager dan de slotkoers gisteren.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York sloten gisteren lager. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig toonaangevende fondsen sloot 34,04 punten lager op 3.449,93. De dag ervoor verloor de beursbarometer al 27 punten. Wall Street sluit nu al vijf handelsdagen achtereen lager met een totaal verlies van bijna zeventig punten. Het is het laagste punt in bijna zes weken. Maandag was de beurs wegens Independent Day gesloten.

De koersen werden in de middag gedrukt door geautomatiseerde aankopen, aangestuurd door de computer, nadat de obligatiemarkt haar eerder op de dag opgebouwde winst had verspeeld. De obligatiehandel op zijn beurt reageerde op bewegingen in de grondstoffen- en goudmarkt.

De grondstoffen-index (Commodity Research Bureau Index), die fungeert als een soort barometer voor inflatie, ging in New York dinsdag flink omhoog, hetgeen op de vloer leidde tot speculeren op een verhoging van de rente. Ook de goudprijs, die in New York 6,4 dollar steeg tot 393,10 dollar (391,65 dollar vanmorgen in Londen) per ounce (31,1 gram), vergrootte de inflatie-angst. Bovendien drukte de koersontwikkeling bij de computerfondsen de stemming op de aandelenmarkt.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio sloot het Nikkei-225-gemiddelde 109,11 punt lager op 19.720,67. Er wisselden zo'n 240 miljoen aandelen van eigenaar.