Winst Center Parcs beperkt terugval van moederbedrijf

ROTTERDAM, 6 JULI. De twaalf vestigingen van Center Parcs hebben een gunstige invloed gehad op de winstontwikkeling van de Britse brouwerij Scottish & Newcastle, het moederconcern dat de bungalowparken exploiteert. De recreatieparken behaalden een winst van ruim zeventig miljoen gulden, waardoor de winstterugval van Scottish & Newcastle bleef beperkt tot veertien procent. Het totale resultaat van het concern kwam over het boekjaar dat op 2 mei eindigde uit op 192,5 miljoen pond sterling (553,4 miljoen gulden). 28,6 miljoen pond (82,2 miljoen gulden) minder dan het jaar ervoor.

Center Parcs behaalde in alle landen bezettingspercentages die boven de 90 procent lagen. In het voorgaande boekjaar was dat percentage 95. Hoewel de prestaties van Center Parcs er ook het afgelopen jaar uit sprongen, kende dit bedrijfsonderdeel een moeilijke periode in juli en augustus 1992. Scottish & Newcastle heeft in het afgelopen boekjaar meer dan 100 miljoen pond genvesteerd in de nieuwste lokatie van Center Parcs in Chaumont (Loiredal). Dat park zal nog deze maand open gaan.

Alleen de recreatiedivisie van het concern slaagde er in haar bedrijfsresultaat te vergroten. De omzet groeide met bijna acht procent van 310,9 tot 335,4 miljoen pond (964,3 miljoen gulden). In de jaarcijfers van Scottish & Newcastle is 13,9 miljoen pond (40 miljoen gulden) aan reorganisatiekosten opgenomen, evenals een boekverlies van 6,2 miljoen pond (17,8 miljoen gulden). Het concern schrapt in zijn bierdivisie meer dan 600 arbeidsplaatsen, tien procent van het totale personeelsbestand. Zonder deze lasten zakte de winst met vier procent.

Het bedrijfresultaat bij de bierproduktie ging omlaag met 7,1 procent tot 92 miljoen pond (264,5 miljoen gulden) bij een 1 procent hogere omzet van 889,2 miljoen pond (2,6 miljard gulden). De horecadivisie boekte een bedrijfsresultaat van 54,1 miljoen pond (155,5 miljoen gulden), 5,1 procent minder dan in het voorgaande jaar. De omzet verminderde met 2,2 procent tot 289,8 miljoen pond (833,2 miljoen gulden).