Werkstraf en boetes voor neo-nazi's

LEEUWARDEN, 6 JULI. Acht neo-nazi's in de leeftijd van 21 tot 36 jaar zijn gisteren door de rechtbank van Leeuwarden veroordeeld tot werkstraffen variërend van 50 tot 110 uur, geldboetes van 400 gulden en celstraffen variërend van drie weken voorwaardelijk tot vier maanden onvoorwaardelijk. Hun wordt discriminatie van ras, verboden wapenbezit, bedreiging met openlijk geweld, en niet voldoen aan een ambtelijk bevel ten laste gelegd.

De acht, afkomstig uit Groningen, Eelde, Roosendaal en Breda, demonstreerden op 29 april tegen de berechting van G.G. (21), voor het gerechtsgebouw in Leeuwarden. Ze droegen banden met hakenkruizen, messen, breekijzers, buigveren, ijzeren kettingen, riepen nazistische leuzen en bedreigden een groep die demonstreerde tegen racisme en fascisme.

Drie van de verdachten, twee Groningers en een man uit Eelde werden de nacht voorafgaand aan de zitting van gisteren opgepakt tijdens het plakken van affiches bij het Friesch Dagblad en in het Stationskwartier in Leeuwarden. Bij het Friesch Dagblad werd een vlag met een hakenkruis in de vlaggemast gehesen en werden affiches opgeplakt: “Vrijheid van meningsuiting, ook voor neo-nazi's”.

G. werd 13 mei veroordeeld door de Leeuwarder rechtbank tot vijf jaar cel wegens poging tot doodslag op een 31-jarige Bolswarder en het verspreiden van nazistisch getinte lectuur, het plakken van stickers met hakenkruizen en leuzen. Hij is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis.

Volgens de advocate van drie verdachten, mr. K. T. Pijls, werd op de zitting niet duidelijk wie de organisator was van de demonstratie. Haar verdachten ontkenden dat ze lid zijn van het Actiefront Nationaal Socialisten. Volgens Pijls was de groep uit het zuiden uit sympathie met G. naar Leeuwarden gereisd. Haar cliënten zouden onder meer tot hun daden zijn gekomen omdat ze zich stoorden aan het volgens hen verhandelen van drugs door voornamelijk buitenlanders.