Vredesoverleg in Sarajevo gaat niet door

SARAJEVO, 6 JULI. Een ontmoeting van de commandanten van de drie strijdende partijen in Bosnië en die van de VN-vredesmacht is vandaag niet doorgegaan.

Het gesprek, dat zou gaan over de beëindiging van het geweld rondom de zes "veiligheidszones', werd afgelast toen de Bosnische Serviërs en Kroaten aankondigden dat hun delegaties niet op tijd in Sarajevo zouden kunnen zijn.

De situatie in de meeste "veiligheidszones', die onder bescherming van de VN zijn geplaatst, is zeer slecht. De moslim-enclaves Srebrenica, Gorazde, Tuzla en Sarajevo kunnen niet of slechts mondjesmaat worden bevoorraad en zowel Sarajevo als Gorazde wordt door de Bosnische Serviërs regelmatig beschoten.

Het gesprek van vandaag zou voor het eerst worden bijgewoond door de Franse generaal Jean Cot, de nieuwe opperbevelhebber van de VN-vredesmacht in ex-Joegoslavië. Cot slaagde er gisteren in Sarajevo te bereiken. Dat was hem enige tijd onmogelijk gemaakt als gevolg van een blokkade van VN-kazernes door de moslims en Kroaten. Die blokkade, door de moslims begonnen om een Kroatische commandant uitgeleverd te krijgen, werd gisteren beëindigd.

Bij gevechten aan de diverse fronten in Bosnië zijn gisteren zeker 36 doden gevallen. In Sarajevo stierf een elfjarig meisje en werden elf andere kinderen gewond door de ontploffing van artilleriegranaten. Volgens artsen ging het vermoedelijk om fosforbommen. In Sarajevo werd gisteren ook een Britse vrouw door een sluipschutter doodgeschoten. De vrouw, die werkte voor een van de internationale hulporganisaties in de Bosnische hoofdstad, werd beschoten toen ze over de beruchte "sluipschutterslaan' reed, de weg van het vliegveld naar de stad. Ook een tolk van het Britse VN-bataljon in Vitez werd gisteren doodgeschoten.

De moslims die in Centraal-Bosnië de stad Maglaj verdedigen werden gisteren verder in het defensief gedrongen door de gecombineerde strijdmacht van Bosnische Kroaten en Serviërs. De stad werd met artillerievuur bestookt, waarbij volgens radio-Sarajevo drie inwoners werden gedood. De gevechten tussen moslims en Kroaten in de buurt van Mostar namen in intensiteit af. Wel kwam gisteren een aantal projectielen terecht aan de voet van de beroemde Stari Most, de eeuwenoude brug die het beeld van Mostar bepaalt. Volgens radio-Sarajevo werd de brug niet beschadigd, maar zijn de fundamenten dat wellicht wel.

Danielle Mitterrand, de echtgenote van de Franse president, is gisteren in Belgrado aangekomen om er te ijveren voor de vrijlating van Vuk Draskovic, de leider van de belangrijkste Servische oppositiepartij, die ruim een maand geleden werd gearresteerd en die bij die arrestatie ernstig werd mishandeld. De Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, meldde gisteren dat Draskovic onder zeer slechte omstandigheden wordt vastgehouden. Hij gaf geen details. Voor zover bekend ligt Draskovic in een gevangenisziekenhuis in Belgrado.

De Kroatische president, Tudjman, heeft gisteren gezegd dat bij toekomstige vredesbesprekingen “alle onderwerpen” bespreekbaar zijn. Dit wordt in Zagreb gezien als een belangrijke koerswijziging, omdat de Kroatische regering tot nutoe territoriale concessies heeft uitgesloten. Gisteren maakte Tudjman echter duidelijk dat de veiligheid van Dubrovnik voor de Kroaten belangrijker is dan het principe dat in het overleg met de Serviërs territoriale concessies onmogelijk zijn. (AP, Reuter, AFP)