Verkoop van aandelen Ahold levert familie Heijn 360 miljoen op

ROTTERDAM, 6 JULI. De leden van de familie Heijn hebben via de houdstermaatschappij Het Weerpad afstand gedaan van het overgrote deel van hun aandelen Ahold. Het betreft een groot pakket van ongeveer 3,8 miljoen aandelen of 6,8 procent van het totale aantal uitstaande Ahold-aandelen. Dit heeft de familie Heijn vandaag via Ahold laten weten.

De aandelen zijn overgenomen door ABN Amro Bank. De bank wil niet bekendmaken tegen welke koers het pakket is overgenomen, maar beurshandelaren en analisten bevestigen dat de aandelen tegen een koers van 94,50 gulden zijn verkocht. Uitgaande van deze koers heeft het pakket voor de familie Heijn circa 360 miljoen gulden opgebracht.

De inschrijving op de aandelen is vanmorgen om negen uur begonnen en is om twaalf uur gesloten. Op de vraag of alle aandelen direct herplaatst zijn, wilde een woordvoerster van ABN Amro vanmorgen niet speculeren. Zij wees slechts op de in het Ahold-persbericht vermelde constatering van ABN Amro dat onder institutionele beleggers grote belangstelling bestaat voor de aandelen.

Op de effectenbeurs zorgde de mededeling vanmorgen voor een lagere koersvorming. De aandelen openden twee gulden lager op 95,30 gulden. Eind van de morgen bleef de koers hangen op 95,50 gulden.

Tot verkoop is besloten “omdat een gezamenlijke belegging via een holding voor verschillende leden van de familie bezwaarlijk werd”, zo maakte Ahold vanmorgen bekend. Volgens analist Arjen Dibbets van Bangert, Pontier en Partners hebben fiscale motieven een belangrijke rol gespeeld. “Als een familieholding op een bepaald moment wordt opgeheven, komt de belastingplicht over de stakingswinst terecht bij degenen die er als laatsten in zijn blijven zitten”. Met name de jongere familieleden in de holding voelen echter geen echte betrokkenheid meer met het Ahold-concern.

“Fiscale motieven hebben er zeker mee te maken”, bevestigt Ahold-woordvoerder Hans Gobes. De constructie van de familieholding is volgens hem zeer inflexibel omdat afzonderlijke familieleden niet mogen besluiten er uit te stappen. In de houdstermaatschappij Het Weerpad, genoemd naar een pad in de Zaanstreek waar de familie Heijn is geboren, zaten volgens Gobes nog ongeveer twintig familieleden “allemaal variërend in leeftijd en kapitaalsbehoeften”.

De Ahold-woordvoerder beklemtoonde dat individuele familieleden hun eigen belangen niet hebben verkocht. Ook het aandeel van de familie in het Vaste-klantenfonds van de supermarktketen Albert Heijn blijft in stand.

De raad van bestuur van Ahold maakte vanmorgen bekend begrip te hebben voor de beslissing van de familie Heijn.