Tientallen doden bij onlusten in Zuid-Afrika

JOHANNESBURG, 6 JULI. Bij ongeregeldheden tussen aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de Inkatha Vrijheidspartij zijn de afgelopen vijf dagen in Zuid-Afrika bijna honderd doden gevallen. Sommige slachtoffers kwamen op gruwelijke wijze om het leven door verbranding, hakmessen of stokslagen.

Gisteravond kwam het tot een bloedig treffen tussen beide kampen in de townships Kathlehong en Tokoza, ten oosten van Johannesburg, waarbij volgens de politie ten minste 29 doden vielen. De aanhangers van het ANC en Inkatha waren gewikkeld in een strijd om grondgebied. Gewone misdadigers zagen intussen hun kans schoon om te plunderen. Vanmorgen was de toestand echter iets rustiger in de townships rondom Johannesburg, waar in totaal de afgelopen dagen zeker 53 mensen het leven lieten.

Ook in de provincie Natal, waar het de afgelopen maanden herhaaldelijk tot bloedige confrontaties is gekomen tussen ANC'ers en het Inkatha-kamp en waar Inkatha-leider Mangosuthu Buthelezi kwartier houdt, sloeg de vlam de afgelopen dagen weer in de pan. Sinds donderdag telde de politie daar 43 doden.

De jongste golf van gewelddadigheden is de ernstigste sinds de moord op de radicale ANC-leider Chris Hani in april. In totaal zijn er de laatste paar jaar bij onlusten tussen de beide zwarte bewegingen al naar schatting 10.000 mensen om het leven gekomen.

De uitbarstingen tonen aan dat de weg naar een vreedzame overgang naar democratie in het land nog vol obstakels is, ondanks het feit dat de 26 partijen die betrokken zijn bij het constitutionele overleg voor het Zuid-Afrika van na de apartheid vorige week aanzienlijke vooruitgang boekten. Een meerderheid werd het daarbij eens over 27 april als datum voor de eerste algemene verkiezingen.

Inkatha heeft zich hiervoor echter nog niet uitgesproken. Buthelezi meent dat de andere partijen tot dusverre onvoldoende zijn ingegaan op zijn verlangen naar een federale structuur in het nieuwe Zuid-Afrika. Het ANC van Nelson Mandela daarentegen is meer geporteerd voor een krachtig centraal bestuur. Buthelezi heeft gewaarschuwd voor grote bloedbaden indien zijn eisen worden genegeerd. (Reuter, AP)