Rel over prostitutie in Bangkok

LONDEN/BANGKOK, 6 JULI. Bangkok is een stad die “beroemd is om haar tempels en andere prachtige bouwwerken en (...) ook vaak wordt genoemd als een plaats waar veel prostituées verblijven”. Deze omschrijving van de Thaise hoofdstad in een nieuwe editie van een naslagwerk over de Britse taal en cultuur van de gerenommeerde Britse uitgeverij Longman heeft de gram gewekt van de Thaise regering.

Hoewel algemeen bekend is dat in totaal vele honderdduizenden Thaise vrouwen, mannen en kinderen hun brood verdienen in de prostitutie, eiste het Thaise ministerie van buitenlandse zaken dat Longman de passage over de prostituées zou schrappen. Het dreigde zelf een Thais boek uit te geven waarin de Londense wijk Soho zou worden omschreven als een centrum van prostitutie en Engeland als een land dat overal onveilig wordt gemaakt door Ierse terroristen. Ook zinspeelde het ministerie op een boycot van Britse produkten. Studenten staken exemplaren van het Longman-boek voor de Britse ambassade in Bangkok demonstratief in brand.

Geschrokken van de felle Thaise reacties maakte Longman gisteren bekend dat de betreffende uitgave in Thailand uit de handel zou worden genomen en dat de definitie van "Bangkok' in de volgende editie zou worden aangepast. Volgens Longman geschiedt dit uit respect voor de gevoelens van de Thaise bevolking. (Reuter, AP)