Ontslag dreigt na "werkweigering'

VANNES, 6 JULI. De positie van Steven Rooks binnen de Festinaploeg is zeer wankel. De leiding is tegelijkertijd verbolgen en teleurgesteld dat de Nederlander de Tour diende te verlaten.

Ploegleider Miguel Moreno verklaarde gisteren voor het Spaanse tv-station Antenne 3 dat de loopbaan van Rooks voorbij is. Hij zou door sponsor Miguel Rodriguez worden ontslagen. “Over de maand juni krijgt hij nog uitbetaald. Voor de rest van zijn contract wordt een financiële regeling getroffen.”

De Franse teamchef Bruno Roussel, die met Moreno de vorige maand ontslagen technisch directeur Jan Gisbers opvolgde, wilde het ontslag van Rooks bevestigen noch ontkennen.

Uit zijn woorden bleek dat Rooks met een doktersverklaring moet komen. Anders zal hij worden beschuldigd van werkweigering. Roussel: “Hij is niet echt ziek, hij had vanmorgen geen koorts. Het is een mentale zaak. Hij heeft privéproblemen, die nu pas boven water zijn gekomen. We hebben vanmorgen heel lang met hem moeten praten voordat hij ervan overtuigd was dat hij moest starten. Rooks wist dat wij in de Tour prestaties van hem verwachtten.”

Bij Festina is nog lang getwijfeld of Rooks wel zou worden geselecteerd. Vooral omdat hij in de Giro en Ronde van Zwitserland ontzettend zwak reed. Geen van beide ronden reed hij uit. Roussel nam de definitieve beslissing na het Nederlands kampioenschap, waarin Rooks als tweede finishte.

Roussel: “Hij had me verteld dat de vorm goed was. Van de prestaties in de Tour hangt het voortbestaan van de ploeg af. Dat heeft Rodriguez afgelopen weekeinde in Le Puy du Fou duidelijk gezegd. Hij is het zat belazerd te worden. Hij investeert ongeveer 14 miljoen gulden in het team en daarvan wil hij rendement terugzien. Steven heeft mij zwaar teleurgesteld. Hij is ten koste van Kelly naar de Tour gegaan. In tegenstelling tot Rooks is de Ier een renner die met zijn hart koerst.”