Ontruiming dreigt voor Molukse ex-KNIL-militair

VUGHT, 6 JULI. Negen van de tien Molukse gezinnen in Vught hebben gistermiddag alsnog besloten om hun wisselwoningen te verruilen voor huizen die in het woonoord Lunetten voor hen zijn gebouwd. De wisselwoning van een voormalige KNIL-militair, die tot gisteren bleef weigeren, zal alsnog deze week worden ontruimd. Volgens burgemeester mr. G.J. de Graaf van Vught is dat ene gezin niet in staat "de laatste emotionele stap te zetten'.

De tien Molukse gezinnen weigerden tot gisteren hun wisselwoningen, die er stonden in afwachting van het gereedkomen van hun definitieve woningen, te verlaten omdat ze er huur, gas, electriciteit en water moeten gaan betalen. Ze baseerden hun weigering op het feit dat ze tijdens hun komst in 1951 naar Nederland de toezegging hadden gekregen dat de overheid in hun levensonderhoud zou voorzien. Volgens woordvoerster Lientje Nasarany van de weigerachtige Molukker is haar vader door de Nederlandse staat bedrogen. “Hij vocht voor Nederland onder de Nederlandse vlag, werd daarna tegen zijn wil hier in een voormalig concentratiekamp gedumpt en nu krijgt hij dit als dank”. Volgens Nasarany steekt het haar vader vooral dat de gemeente Vught een afspraak heeft gemaakt met de Sociale Verzekeringsbank om de woonkosten af te houden van het pensioen. De gemeente zegt dat ze met de afspraak dacht een oplossing voor het probleem te hebben gevonden. Op die manier, aldus de gemeente, was er sprake van een passieve huurbetaling.

In Lunetten zijn 107 nieuwe wooneenheden gebouwd. Het merendeel van de Molukkers heeft die inmiddels betrokken. De weigeraars waren door de rechter gedwongen dat ook te doen. Nadat het er aanvankelijk op leek dat ze zich erbij zouden neerleggen, weigerden ze zaterdag de sleutels van de huizen van de burgemeester in ontvangst te nemen. Daarna gaf De Graaf hen tot gistermiddag twaalf uur de tijd de wisselwoningen vrijwillig te verlaten. Na dat tijdstip zou de deurwaarder, vergezeld van politie, de ontruiming komen aanzeggen. Maar door intensief overleg, waarbij vertegenwoordigers uit Molukse kerkelijke kringen waren betrokken, gingen alsnog negen van de tien overstag. “Ik ben”, aldus De Graaf, “erg gelukkig met deze afloop. Winnaars zijn er echter niet, alleen verliezers”.