Onrust in Nigeria om annulering verkiezingen

LAGOS, 6 JULI. In de Nigeriaanse miljoenenstad Lagos is het vandaag voor de tweede achtereenvolgende dag zeer onrustig geweest door protestdemonstraties tegen het besluit van president Ibrahim Babangida om de verkiezingen van vorige maand te annuleren.

Evenals gisteren gebruikte de politie op grote schaal traangas om de betogers uiteen te drijven. Ook werd er hier en daar door de politie geschoten. Veel mensen bleven weg van hun werk. De demonstraties maken deel uit van een week van acties in het hele land tegen Babangida's annulering.

In de hoofdstad Abuja stelde Babangida intussen een ultimatum aan de twee voornaamste partijen in het land: óf zij gaan akkoord met nieuwe, vermoedelijk later deze maand te houden verkiezingen, óf ze vormen een nationale regering om uit de huidige impasse te geraken. Volgens politieke kringen in Abuja had de militaire president de partijen gedreigd met ontbinding indien ze deze voorwaarden niet aanvaardden.

De Sociaal-democratische Partij (SDP) van Moshood Abiola, die de verkiezingen van 12 juni volgens onofficiële uitslagen had gewonnen, liet weten meer bedenktijd nodig te hebben. Eerder had de partij zich fel tegen een nieuwe verkiezingsronde verklaard, mede omdat de winnaar Abiola hieraan van Babangida niet mee mag doen. Vandaag zou de SDP zijn standpunt bekendmaken tijdens een persconferentie. De Republikeinse Conventie, die op 12 juni verloor, had al eerder aangegeven wel bereid te zijn tot nieuwe verkiezingen.

Babangida verklaarde de verkiezingen van 12 juni ongeldig wegens “onregelmatigheden” die zich zouden hebben voorgedaan. Buitenlandse waarnemers betwistten deze interpretatie echter en zeiden dat de verkiezingen eerlijk waren verlopen. Verscheidene landen oefenden vervolgens scherpe kritiek uit op het bewind. Groot-Brittannië, de voormalige koloniale mogendheid, staakt de ontwikkelingshulp zolang Babangida de macht niet heeft overgedragen aan een democratisch gekozen regering. De Nigeriaanse president is de afgelopen jaren al herhaaldelijk van beloftes tot democratisering teruggekomen. (Reuter, AFP)