KERSEN OP AZIJN

Maak kersen op azijn wanneer er volop kersen zijn en de keuze ruim is; hoe vleziger en steviger de kersen hoe beter. Vergeet dat er kersen op azijn in huis zijn tot het wildseizoen zich aandient. Liefhebbers van dergelijke lekkere niemendalletjes kan ik aanraden meer dan 1 weckpot te vullen want zo'n pot is in een ommezien leeg - en zelf heb ik dat zeer betreurd de afgelopen winter.

Benodigd voor 1 liter weckpot:

450 gram stevige kersen

3 deciliter rode wijnazijn

80 gram fijne tafelsuiker

2 theelepels Sechuan peperkorrels (Chinese toko)

Spoel de kersen in een vergiet onder stromend water, verwijder alleen de steeltjes en laat de kersen goed uitlekken. Prik de kersen met een speld hier en daar in. Vul een schone weckpot met de kersen tot 2 vingerkootjes onder de rand en zorg dat de kersen goed "klem' zitten. Verwarm de azijn met de suiker en Sechuan peperkorrels al roerend tot de suiker is opgelost. Laat het azijnmengsel afkoelen, giet het bij de kersen tot deze ruim zijn bedekt en sluit de pot goed af. Zet de weckpot in een koele donkere kast en laat de kersen enkele maanden rusten. Geef kersen op azijn als garnituur bij wild of een groot stuk gebraden varkensvlees.

    • Florine Boucher