Geen uitsluitsel dood Grams

BONN, 6 JULI. Ook uit een nader rapport van de Duitse recherche (BKA) over de toedracht van de arrestatie, vorige week zondag in het station van het stadje Bad Kleinen in Mecklenburg, van de RAF-verdachten Birgit Hogefeld en Wolfgang Grams wordt niet duidelijk of Grams inderdaad is geëxecuteerd door leden van een anti-terreurcommando (GSG-9) van de Duitse grenspolitie. Vast zou nu wel staan dat een lid van dat commando zelf voordien dodelijk door Grams getroffen is en niet door verdwaalde kogels van collega's.

In het met spanning verwachte BKA-rapport, dat gisteravond laat bij de Bondsdag aankwam, heet het dat geen mededelingen over de doodsoorzaak van Grams kunnen worden gedaan omdat de officier van justitie in Schwerin (nabij Bad Kleinen) daarnaar een onderzoek instelt. In Schwerin is juist gisteren een "nieuwsstop' afgekondigd. De officier van justitie daar had zelf ook na acht dagen nog geen leden van het arrestatieteam (19 BKA-mensen en 35 van de GSG-9) kunnen horen. Op het lijk van Grams wordt een tweede sectie verricht door buitenlandse deskundigen, namelijk door de politie van Zürich. In Schwerin zou intussen een rapport van een medisch expert zijn binnengekomen, waarin wordt vastgesteld dat Grams niet door een politiekogel is gedood. Het weekblad Stern meldt in zijn komende editie dat Grams met zijn eigen wapen om het leven gebracht is.

In het weekblad Der Spiegel en tegenover de Duitse televisie hadden anonieme getuigen verklaard dat Grams door een lid van de GSG-9 van zeer dichtbij door het hoofd is geschoten toen hij gewond op de grond lag. De tegenstrijdige en soms aantoonbaar onjuiste verklaringen die namens de BKA in Wiesbaden en de dienst van procureur-generaal Alexander von Stahl in Karlsruhe sindsdien over de arrestatie-actie in de Bondsdag waren afgelegd hadden zondag al tot het aftreden van minister Rudolf Seiters (binnenlandse zaken) geleid.

De Bondsdag komt maandag terug van vakantie voor de beëdiging van Seiters' opvolger, Manfred Kanther, en een debat over de zaak zelf. De SPD beschouwt de keus van de als conservatief bekende CDU'er Kanther als “ruk naar rechts” en dus als een “verkeerd politiek signaal”. Kanther heeft al “consequenties” aangekondigd als straks blijkt dat door de BKA en de grenspolitie moedwillig fouten zijn verzwegen.

De SPD blijft het aftreden eisen van procureur-generaal Stahl. Zij acht hem ongeschikt en verwijt hem een “catastrofale informatiepolitiek”. Ook in de CDU neemt de kritiek op Stahl toe. Zijn partij, de FDP, wil de drie jaar geleden benoemde procureur-generaal echter niet laten vallen.

Een vroeger lid van het Duitse Constitutionele gerechtshof, Simon, zei gisteravond voor de Duitse televisie bovendien hardop wat in de SPD nog half luid wordt gedacht. Namelijk dat opheffing van de “misschien wel te veel verzelfstandigde” GSG-9 moet worden overwogen als de verklaringen over Grams' executie juist blijken en leden van de eenheid elkaar daarover, al dan niet met stilzwijgend begrip van de BKA, meer dan een week blijven dekken. Hij waarschuwde ook dat de discussie over de arrestatie in Bad Kleinen bij velen het vertrouwen in de rechtsstaat aantast.

Steeds sterker wordt ook de indruk, Seiters zinspeelde daarop zondag al in de toelichting op zijn aftreden, dat ambtelijk-juridische diensten in de driehoek Wiesbaden (BKA), Karlsruhe (bureau-Stahl) en Bonn (Binnenlandse Zaken) elkaar slecht informeren of zelfs de schuld voor gemaakte fouten willen toeschuiven. In dat verband wordt erop gewezen dat in het BKA-rapport van gisteren sterk wordt beklemtoond dat een vertegenwoordiger van Stahl 27 juni bij de arrestatie aanwezig was, dat hij verantwoordelijk is voor de opsporing en aanhouding van terroristen en vooraf ook nauw betrokken was bij de voorbereiding van de actie in Bad Kleinen. Stahl heeft steeds gezegd dat de verantwoordelijkheid voor eventuele fouten bij de arrestatie zelf bij de BKA en de grenspolitie (bij Binnenlandse Zaken dus) ligt.

    • J.M. Bik