Foto: MEXICO-CITY - Al elf dagen lekt uit de ...

Foto: MEXICO-CITY - Al elf dagen lekt uit de Noorse tanker Betula, gestrand op de westkust van Mexico, per dag ongeveer vijftien ton zwavelzuur in zee.

Het afgelopen weekend maakte het schip gevaarlijk slagzij door de drie meter hoge golven die ertegenaan beukten. Op 25 juni kreeg de Betula bij het overpompen van haar lading in de haven van Lázaro Cardenas een lek aan de pompen, waardoor het zwavelzuur uit het schip begon te stromen. Inderhaast werd het schip de oceaan in gesleept, maar door een tropische storm brak de kabel waarmee het aan de sleepboot vastzat. Het schip dreef terug naar de kust en bevindt zich nu op een afstand van minder dan honderd kilometer van de luxueuze badplaats Ixtapa. De berging van de Betula, die vierduizend ton zwavelzuur vervoerde, kan door de aanhoudend hoge golven en harde wind nog steeds niet beginnen. De Mexicaanse autoriteiten zijn van plan het schip honderd kilometer uit de kust te laten slepen en de lading te neutraliseren met andere chemicaliën zoals natriumbicarbonaat, doorgaans gebruikt tegen brandend maagzuur. Ook zal de driehonderd ton brandstof die het schip aan boord heeft worden overgepompt. Daarna zal de Betula - nu al total loss verklaard door scheepsverzekeraar Lloyds wegens de schade die bij de werkzaamheden zal ontstaan aan de romp - tot zinken worden gebracht door het te vullen met zeewater of op te blazen. (Foto AP)