Conflict in Abchazië dreigt te escaleren

MOSKOU, 6 JULI. De "Confederatie van Kaukasische Volken' heeft in verband met de oorlog in Abchazië opgeroepen tot een algemene mobilisatie, met de bedoeling de Abchazische separatisten te gaan helpen in hun strijd om de onafhankelijkheid.

In de Confederatie zijn de volkeren van de autonome republieken aan de noordzijde van de Kaukasus verenigd: de Osseten, de Tsjetsjenen, de Tsjerkessen, de Kabardijnen, de Abchaziërs en de Adigeeërs. Hun gezamenlijke parlement besloot gisteren in Naltsjik, de hoofdstad van Kabardino-Balkarië, om “defensieve maatregelen” te nemen om “het Abchazische volk te helpen om zich te verdedigen tegen de Georgische agressie”. In Abchazië, een van oorsprong autonome republiek in Georgië, wordt sinds augustus vorig jaar gevochten tussen de Abchaziërs, die zich van Georgië willen afscheiden, en troepen van het bewind in Tbilisi. Aan de kant van de Abchaziërs vechten al honderden vrijwilligers uit andere Kaukasische republieken.

Het parlement van de Confederatie deed gisteren opnieuw een beroep op Rusland om “dringende en krachtige maatregelen” te nemen om de strijd in het naburige Georgië te beëindigen. Rusland heeft enkele dagen geleden de strijdende partijen een ultimatum gesteld, om hen ertoe over te halen in te stemmen met een eerder gesloten bestand, maar gisteren werd rond de Abchazische hoofdstad Soechoemi opnieuw hevig gevochten. (AFP)