Arrestaties drugskoeriers aan de grens

BRUSSEL, 6 JULI. De eerste nationale drugsrazzia aan de Belgisch-Nederlandse grens heeft tot de arrestatie van 73 drugskoeriers geleid.

Dit maakte het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekend. In de nacht van 25 juni sloten de Belgische politiediensten voor het eerst de grens met Nederland af vanaf het Antwerpse Stabroek tot en met het Luikse Visé. Er werden door rijkswacht en gemeentepolitie daar zoveel mogelijk auto's aangehouden en doorzocht. Dit leverde in totaal 1,7 kilo hasj, 180 gram marihuana, 13,5 gram herone, 4,5 gram cocane, 144 XTC-pillen en meer dan driehonderd pillen amfetamine. In België is ook het bezit van kleine hoeveelheden drugs strafbaar. Tegen het Nederlandse drugsbeleid koestert de Belgische minister van binnenlandse zaken Tobback grote bezwaren. Het staat voor België vrijwel vast dat Nederland als belangrijkste aanvoerhaven voor met name soft drugs door Belgische drugshandelaren wordt gebruikt. Maastricht staat in België bekend als bron voor hard drugs.

Er werden eerder in maart regionale acties gehouden aan de grens, die toen ongeveer honderd arrestaties opleverden. Daarop verlegden de drugskoeriers hun routes naar die grensovergangen waar niet werd gecontroleerd. Sindsdien heeft de Belgische overheid de "Operatie Drugs Luik-Antwerpen' ingesteld. Ook in de toekomst zal regelmatig de gehele grens worden afgesloten.