Amnesty oefent kritiek op Texas om terechtstelling

LONDEN, 6 JULI. De mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse staat Texas, waar op 1 juli een man terechtgesteld is voor een moord die hij gepleegd had toen hij minderjarig was.

“De VS vormen bijna de enige staat ter wereld die nog de executie toestaat van mensen die ten tijde van hun misdaad onder de achttien waren”, aldus Amnesty. Alleen Bangladesh, Iran, Irak, Nigeria en Pakistan hebben de afgelopen tien jaar deze praktijk nog toegepast. Amnesty vreest dat het de komende tijd in Amerika vaker gaat gebeuren, omdat het Hooggerechtshof een andere Texaanse gevangene het recht ontzegd heeft de doodstraf voor minderjarige misdaadplegers aan te vechten. De organisatie heeft de Amerikaanse regering opgeroepen een wetswijziging door te voeren, zodat het niet meer kan voorkomen. (Reuter)