Amerika en Japan geven voorrang aan strijd om werk

PAG. 15 MENSENRECHTEN TOKIO, 6 JULI. De Verenigde Staten en Japan dingen naar de hoofdrol op de wereldtop van de groep van zeven grote industrielanden (G-7) die morgen in Tokio begint. Beide landen werpen zich op als bestrijders van de hardnekkig hoge werkloosheid in het Westen.

De Amerikaanse president Clinton kwam zondag met een eigen werkgelegenheidsinitiatief op de proppen. Tijdens een rede in San Francisco zei Clinton dat hij de overige leden van de G-7 zal uitnodigen voor zo'n bijeenkomst, komende herfst in Amerika, mogelijk in Camp David. Japan - dat waarschijnlijk niet vooraf was ingelicht - liet dat als voorzitter niet op zich zitten.

De Japanse minister van arbeid, Masakuni Murakami, een politicus die doorgaans geen blad voor de mond neemt, stelde premier Kiichi Miyazawa vandaag voor in december een speciale bijeenkomst over werkgelegenheid in Japan te houden. De premier zal het voorstel dezer dagen aan de orde stellen op de wereldtop, zo melden Japanse bronnen.

Omdat Japan zelf als enige van de G-7 een lage officiële werkloosheid kent van 2,5 procent van de beroepsbevolking (tegenover zeven in Amerika en meer dan tien in Frankrijk) viel het initiatief voor zo'n extra bijeenkomst niet meteen van Tokio te verwachten.

Amerika liet weten dat het zijn militaire aanwezigheid in Azië zal handhaven, zijn veiligheidsverplichtingen zal blijven nakomen en zal doorgaan met zijn beleid gericht op non-proliferatie van kernwapens. Deze voor veel Zuidoost- en Oostaziatische landen geruststellende belofte deed Clinton, die vandaag in Tokio is aangekomen, op een gezamenlijke persconferentie met de Japanse premier. Daarbij doelde Clinton met name op Noord-Korea, dat voorlopig door Amerika is afgehouden van nucleaire avonturen, en uiteraard ook op China.

President Soeharto van Indonesië heeft aan de vooravond van de top, die morgen begint, er bij Japan op aangedrongen dat de G-7 de kwestie van de rechten van de mens niet koppelt aan de Westerse ontwikkelingshulp. Soeharto deed dat als voorzitter van de 108 niet-gebonden landen die niet aan de G-7 deelnemen.