Ahtisaari favoriet

HELSINKI, 6 JULI. De Finse diplomaat Martti Ahtisaari, die tal van missies uitvoerde namens de Verenigde Naties, maakt momenteel de grootste kans om de volgende president van Finland te worden.

De presidentsverkiezingen worden in januari gehouden. Volgens de uitslag van een opiniepeiling zou Ahtisaari, die kandidaat is voor de sociaal-democratische oppositie, kunnen rekenen op 42 procent van de stemmen als de verkiezingen nu zouden worden gehouden. Oud-burgemeester Raimo Ilaskivi van Helsinki, kandidaat van de Conservatieve Partij, staat op 13 procent terwijl Centrum-kandidaat Paavo Väyrynen niet verder komt dan negen procent. De populariteit van Ahtisaari wordt vooral verklaard door de groeiende afkeer onder de Finnen van de traditionele politici. Ahtisaari is nooit actief geweest in de binnenlandse politiek van zijn land. (Reuter, AP)