Ahold krijgt klap na verkoop pakket door familie Heijn

AMSTERDAM, 6 JULI. Het aandeel van het detailhandel-concern Ahold kreeg vanmorgen een tik door de verkoop van een pakket dat afkomstig is van de oprichtersfamilie Heijn. De koers noteerde rond het middaguur 95,50 gulden, 1,80 gulden lager dan de slotkoers van gisteren.

AMSTERDAM De omzet was aan het begin van de middag met ruim 350.000 stukken zo'n anderhalf maal zo hoog als gebruikelijk op dat tijdstip. Kort na de bekenmaking dat de familie Heijn het Ahold-pakket had afgestoten, dook de koers twee gulden naar 95,30 gulden om vervolgens weer wat op te krabbelen. “Er is een kat-en-muis-spel gaande tussen de verschillende marktpartijen, waarbij de verkopende bank natuurlijk probeert om de koers op peil te houden en de anderen trachten om hem omlaag te krijgen”, omschreef een handelaar vanmorgen de handel tijdens de inschrijving die om 12.00 uur sloot.

De familie Heijn heeft 6,7 procent van het aandelenkapitaal, ondergebracht in beheersmaatschappij Het Weerpad, via de beurs afgestoten. De bank ABN Amro zocht vanmorgen tot 12.00 uur kopers voor de 3,78 miljoen aandelen tegen een plaatsingskoers van 94,50 gulden. Kort voor de sluiting circuleerde het gerucht dat vrijwel alle stukken al waren afgezet, waarop de koers weer wat aantrok. Een bank wist echter te melden dat op hetzelfde tijdstip nog een substantieel pakket was aangeboden.

“Dat hoort allemaal bij het spel. ABN Amro probeert de koers een gulden boven de 94,50 te houden, zodat zijn kopers nog wat verdienen”, zegt een handelaar. Om dezelfde reden kregen de inschrijvers voor de stukken pas op het laatste moment te horen, hoeveel stukken zij toegewezen hadden gekregen. Dit om te voorkomen dat zij alvast hun nog niet ontvangen stukken al meteen met winst zouden doorplaatsen, wat ook een neerdrukkend effect zou hebben gehad.

De herplaatsing volgt op een recente claimemissie van 10 procent die bij het verschijnen van het jaarverslag werd aangekondigd. Het aandelenkapitaal zal op termijn verder verwateren als Ahold - zoals eerder aangekondigd - een overname in de VS zal financieren met een emissie. Desondanks is de beurs optimistisch over het aandeel en handhaven de effectenhuizen hun koopadvies. “Op de korte termijn zie ik niet veel winst in het aandeel, maar op de lange termijn is het aandeel heel gezond”, zegt een analist.

Afgezien van Ahold was de stemming in Amsterdam gematigd vriendelijk, nadat de beurs gisteren was gedaald in recatie op de stijging van vorige week. Een hogere opening in Londen en een stijging van de dollarkoers met ongeveer één cent stemden beleggers positief. Volgens een handelaar speelde ook de hoop op verdere renteverlangingen door Duitsland een rol: “Voor een dagje doet dat soort hoop de markt even goed”. De EOE-index steeg 1,63 op 324,05 punten.

Vooral cyclische waarden waren in trek, doordat beleggers in de hoop op koerswinsten overstapten van het ene cyclische fonds naar het andere. Zo steeg Stork zestig cent op 34,80 gulden en maakte KNP BT het verlies van gisteren goed door acht dubbeltjes te klimmen tot 32,10 gulden. De internationals profiteerden van de hogere dollarkoers. Koninklijke Olie verbeterde zich 1,50 op 176,20 gulden, Unilever zeven dubbeltjes op 202,30 gulden, Akzo vijftig cent op 152,30 gulden en KLM, gisteren al 1 gulden duurder, nog eens zestig cent op 27,70 gulden.

Op de Amsterdamse wisselmarkt werd rondom de middag een koers opgemaakt van 1,9143 tegen een slotkoers van 1,9060 gulden gisteren. De koers werd opgestuwd door speculatieve vraag op basis van de verwachting dat de rente in Duitsland verder wordt verlaagd. Het bestuur van de Bundesbank is weliswaar op zomerreces tot eind augustus, maar volgens sommige handelaren mag dat geen belemmering zijn om de tarieven eerder te verlagen. Op de jaarlijkse top van de zeven belangrijkste industrielanden, die woensdag begint, zal de Duitse rente ongetwijfeld weer onderwerp van gesprek zijn.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren gesloten in verband met de viering van de onafhankelijkheid op de zogeheten Independance-day.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs in Tokio kroop het Nikkei-koersgemiddelde weer wat dichter tegen de 20.000-puntengrens. De index steeg met 206,72 punten tot 19.829,78. Handelaren kochten aandelen omdat ze verwachten dat de Japanse centrale bank snel de rente zal verlagen. Een lagere rente maakt aandelen aantrekkelijker. De activiteit op de Japanse beurs bleef echter beperkt omdat beleggers nog wat huiverig zijn vanwege de politieke onrust in het land.