Zege Prost op Brit Hill dankzij order van stalbaas

MAGNY-COURS, 5 JULI. De Fransman Alain Prost heeft voor de zesde keer in zijn loopbaan de Formule I-race in zijn eigen land gewonnen. De Williams-rijder had gisteren op het circuit van Magny-Cours een kleine voorsprong op zijn Britse stalgenoot Damon Hill. De Duitser Schumacher werd derde, na een spannend gevecht met Ayrton Senna. In het klassement om het wereldkampioenschap leidt Prost na acht van de zestien races met 57 punten. De Braziliaan Senna staat tweede met 45 punten. Hill en Schumacher volgen op gepaste afstand met respectievelijk 28 en 24 punten.

Frank Williams, de stalbaas van het Williams-team, stuurde kopman Alain Prost vanuit de rolstoel naar zijn 49ste overwinning. Debutant Damon Hill beschikte weliswaar over de betere motor, maar moest zich bij de wil van zijn werkgever neerleggen. De tweede plaats, op drietiende van een seconde van Prost, was voor Hill het hoogst haalbare. Het was de eerste dubbele triomf van het team van Williams dit seizoen.

Niet de motor, zoals meestal het geval is, maar de baas besliste over de overwinning op het bloedhete circuit. Hill, voor het eerst in zijn loopbaan de snelste in de training, was als eerste weg. Na 27 ronden koos de zoon van de legendarische Britt Graham Hill voor een nieuwe bandenset. Prost schoof op naar de eerste plaats en stond die niet meer af. Twee ronden na Hill reed de 38-jarige Fransman de pits in om vier nieuwe banden te laten monteren. Het moment van de dag: Hill kreeg een seintje zich in te houden.

“Ik heb de race in de box verloren”, was het overduidelijke commentaar van de Brit, die als een trouwe hond zijn baas volgde. Later zwakte hij zijn verklaring af. “Ik had hier kunnen winnen. Mijn tweede bandenset was eerder op temperatuur dan die van Prost, maar hij slaagde er in mij voor te blijven. Al was het verschil klein.”

De winnende Fransman weigerde het woord “stalorder” in de mond te nemen. Dat Hill na de bandenwissel geen enkele poging ondernam Prost van de koppositie te verdringen, deed de Fransman zonder commentaar af. “Ik mocht deze wedstrijd niet verliezen. Ik reed voor eigen publiek”, gaf de leider in de WK-stand de belangen aan. Of Damon Hill in dat geval volgende week voor eigen publiek op het Britse circuit van Silverstone ook de vrije hand krijgt, mag echter sterk worden betwijfeld.

De strijd om de derde plaats was enerverender. De Braziliaan Senna en de Duitser Schumacher maakten het elkaar onder tropische omstandigheden wel moeilijk. Zo moeilijk zelfs, dat Senna tijdens de race twee keer zijn banden moest laten vervangen. Schumacher hield het bij één korte onderbreking. Senna moest zijn concurrent acht ronden voor het einde voorrang verlenen. “De derde plaats is voor mij even waardevol als een overwinning”, gaf Schumacher zijn vreugde aan.