Winterreise

Franz Schubert - Winterreise (Sony, SK 48 237)

De opname die de bariton Dietrich Fischer-Dieskau met pianist Murray Perahia maakte van Schuberts liederen-cyclus Winterreise is niet zijn eerste, wel zal het zijn laatste zijn. Eerder dit jaar maakte Fischer-Dieskau, inmiddels 68 jaar, bekend dat hij na een ruim veertigjarige carriere stopt met zingen.

Begin jaren zeventig nam Dieskau de mooiste van alle lied-cylci op met Gerald Moore en later nog eens met Alfred Brendel. Net als Brendel is ook Perahia in eerste instantie een solist. Dat komt de samenwerking tussen de twee musici ten goede. Bij Schubert is de pianopartij niet meer ondergeschikt aan de zanger, maar vertelt min of meer zelfstandig een deel van het verhaal, kleurt de woorden en dramatiseert de betekenis.

Mijn voorkeur gaat echter uit naar de oudere opnames. Perahia's spel is erg zwaar (voor een deel ligt dat overigens ook aan het instrument en aan de manier waarop dat is opgenomen) en nadrukkelijk.

De stem van Dietrich Fischer-Dieskau is weliswaar niet meer zo fris en soepel als jaren geleden, maar zijn interpretatie van de liederen heeft in de loop der jaren aan rijpheid en durf gewonnen. Hij zingt met een grote vrijheid en schuwt "lelijkheid' in het geluid niet als de tekst daar volgens hem om vraagt. Soms zingt hij zelfs zo schijnbaar achteloos, dat er alleen nog maar een verteller aan het woord lijkt. Dat zijn de mooiste passages van deze laatste Schubert-cyclus van Fischer-Dieskau.

Franz Schubert - Winterreise (Sony, SK 48 237)

    • Paul Luttikhuis