Universiade wil Libiërs laten starten

BUFFALO, 5 JULI. De Universiade probeert 79 atleten uit Libië aan de start te krijgen.

De wereldspelen voor studenten beginnen donderdag in Buffalo (VS). Libië wordt sinds 1986 door de Verenigde Staten geboycot.

Door alle onkosten voor de Afrikaanse atleten te vergoeden, hoopt de wereldorganisatie voor studentensport (FISU) de economische sancties te ontlopen. “Als ze hier geen cent hoeven uit te geven, valt dit niet onder de resolutie. Bovendien, dit zijn geen politici, maar sporters”, zei Roch Campana, de FISU-secretaris.

Volgens Campana had het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vier jaar geleden, toen Buffalo de Universiade kreeg toegewezen, verzekerd dat er geen problemen van politieke aard zouden komen. Pas vrijdag, toen de visa van de Libiërs niet in orde bleken, kreeg hij achterdocht.