Trompettisten

Arturo Sandoval: Dream Come True (GRP 97022). Roy Hargrove: Of Kindred Souls (RCA Novus 01241 63154 2). Distributie: BMG.

Ze spelen allebei op het North Sea Festival, de Amerikaanse trompettist Roy Hargrove (1970) en zijn Cubaanse collega Arturo Sandoval (1949). Dream Come True heet de cd van de laatste en dat zal voor Sandoval zelf ongetwijfeld gelden. Een sjieke sfeerplaat maken met Michel Legrand, met strijkers en al, zo'n kans krijgt een jazzmens niet elke dag. Of hiermee ook de droom van veel luisteraars verwezenlijkt wordt, is minder zeker. Er staan op deze cd eerbewijzen aan Dizzy, Miles en Coltrane maar soms in zo'n kitscherig kader, dat je hevig gaat verlangen naar het origineel. Naar Con Alma van de echte Dizzy Gillespie bijvoorbeeld. Roy Hargrove's aan dezelfde Gillespie opgedragen cd Of Kindred Souls, zijn vierde al weer, heeft minder pretenties. Zijn vaste kwintet werd vastgelegd in enkele jazzclubs waar het vrijelijk uitpakken kon. Vooral Hargrove zelf blijkt onder deze condities goed te gedijen. Hij speelt met niet minder bravoure dan de technisch zeer onderlegde Sandoval en wint het waar het volheid van toon betreft. De stukken zijn grotendeels van eigen hand, dat wil zeggen van Hargrove zelf, rietblazer Ron Blake, pianist Marc Carey en bassist Rodney Whitaker, allemaal heel jonge musici. Dat de muziek minder jeugdig klinkt, ligt aan het genre: wat valt er binnen de bebop nog voor nieuws te verzinnen? Door het opnemen op locatie krijgt deze cd onbedoeld een extra vleugje jaren vijftig mee: de piano die onder andere in het titelstuk te horen is, moet nodig op de schroothoop.

Arturo Sandoval: Dream Come True (GRP 97022). Roy Hargrove: Of Kindred Souls (RCA Novus 01241 63154 2). Distributie: BMG.